Nyhed

Bimosen, en naturperle i Sorø Kommune

I sommeren 2023 kom Bimosen i Sorø Sønderskov pludselig i fokus, og der blev sat spørgsmålstegn ved plejen af området.
Men det er de færreste i kommunen, som overhovedet kender og eller bare har hørt om området, idet det ligger godt skjult i den sydlige del af Sorø Sønderskov.
Læs mere om stedet ved at klikke på pilen nedenfor.

Bimosen er en rigtig skovmose, dvs. et fugtigt engoverdrev midt i skoven, skærmet mod vinden og dermed et sted, hvor biodiversiteten har alle muligheder for at være ekstrem stor. Da området yderligere ligger på kalkbund giver det ekstra muligheder for en høj biodiversitet.

Det er Stiftelsen Sorø Akademi, som ejer skoven, og som har udlagt området som skoveng, efter bl.a. at have fjernet tidligere forsøg på plantning af nåletræer på en stor del af området. Gennem den sidste række år er området blevet afgræsset af kvæg, hvilket er en forudsætning for at området kan forblive en åben eng, dvs. uden at gro til i træopvækst.

Der er udlagt et markeret spor - det gule spor - som på sin vej går forbi Bimosen, læs folderen her.

Et område i Bimosen er specielt blevet udvalgt som et testområde i forbindelse med en undersøgelse af biodiversiteten, som Aarhus Universitet gennemførte i perioden 2014-2018. Undersøgelsen påviste, via DNA-sekventering, forekomsten af i alt 341 forskellige arter af insekter, svampe, planter og andre levende væsner på testområdet, som kun var på 40m * 40m.

Du kan læse mere om Bimosen som en af Sorø Kommunes naturperler ved at klikke på knappe nedenfor. Du kan også trykke på knappen om Biowide projektet for at læse mere om undersøgelsen og resultaterne deraf.

Bemærk at artiklen om Bimosen savner billeder og beskrivelser af de mange insekter, herunder sommerfugle som findes på området, så hvis du ligger inde med billeder og/eller beskrivelser af insekter i Bimosen, så skriv til DN Sorøs mailboks: soroe@dn.dk.

Flere nyheder