Når talen falder på emnet klimaforandringer og biodiversitetskrise er det nemt at blive ramt af en følelse af ikke at kunne bidrage og gøre en forskel. Tal og rapporter er svært nedslående og det er nemt at få dystre fremtidsbilleder på den indre skærm. Men hvis nu vi starter et helt andet sted nemlig ved de gode og positive fremtidsbilleder, så kan skuldrene måske falde lidt ned på plads.

Rigtig mange af os i Sorø kommune er så heldige, at vi har en have. Haven er et rum til afslapning, til fællesskab, leg, dyrkning, fordybelse og til nydelse af et stykke grønt lige udenfor døren. Haven er også en fantastisk mulighed for at være med til at få naturen til at vokse, blomstre og leve. Med små ændringer i måden at lave have på, kan vi som haveejere være med til at gøre en forskel for vores natur og klima.

Dette er baggrunden for projektet “Haver der gør en forskel”, som lokalafdelingen i Danmarks Naturfredningsforening starter op her i det tidlige forår 2021. Forestil dig at sidde i solen i en smuk have, hvor det lange græs svajer i vinden, hvor luften summer af smukke og nyttige insekter, og hvor fuglene kvidrer. En have hvor biodiversiteten trives, og hvor jorden lever og giver sunde og friske råvarer. En have som man ved er med til at redde verden, godt nok i lille målestok, men mange bække små, som man siger.

Lyder det for godt til at kunne blive sandt? Det mener vi i Danmarks Naturfredningsforening ikke, og derfor afholder vi en række små workshops, hvor du hands-on er med til at etablere bede og hører om dyrkningsteknikker, der gør din have til en have, der gør en forskel. 

Vild med vilje i haven, til venstre ses et lille hügelbed med flerårige løgplanter, privat foto

Spiseligt ukrudt og dampede hosta

Vi fokuserer på måder at dyrke grøntsager på, der giver plads til dyrelivet og opbygger humus i jorden til gavn for klimaet. Ved ikke at vende de øverste 10 cm. muldlag, bevares og opbygges vigtige bakterier og svampe, som gør jorden i stand til at optage store mængder co2. Den gravefri dyrkning er velegnet til flerårige grøntsager, det vi kalder stauder og ukrudt. Mange af de almindeligste stauder i prydhaven kan spises, og de skyder frem langt før de små frø, som vi sår om foråret. De kan altså være et alternativ til at købe importerede grøntsager, og så er det lidt sjovt at serverer dampede hosta og grønne madpandekager med skvalderkål. 

Vi skal også kigger på, hvordan man kan indrette haven, så dyrelivet får plads, og som samtidig giver dig mere tid til at nyde haven. Anlæggelsen af smukke engpletter i græsplænen omkranset af slyngede stier giver haven et indbydende udtryk. Dekorativt indrammede kvasbunker giver hjemsted til vigtige insekter, som i tilgift bestøver bærbuske og træer, og så kan man sætte sig og nyde en kop kaffe den tid, som ellers skulle have være brugt på at slå hele plænen og køre kvas på genbrugspladsen.

Der lægges græstørv oven på halmen og til slut dækkes med jord. Voila så er hûgelbedet klar til at blive beplantet med flerårige planter, privat foto

Det er klart sjovest at redde verden sammen med andre. 

Det er faktisk kun fantasien der sætter grænser for, hvordan vi kan invitere naturen ind i vores have. Gode ideer opstår ofte bedst sammen med andre, og ved at deltage i en eller flere workshops får du ikke bare viden, men også et lille netværk, hvor vi hjælper hinanden med at komme i gang i egne haver. Har du bare den mindste smule nysgerrighed på at gøre en forskel i det store billede med små midler, så tilmeld dig en af forårets workshops. Hver workshop foregår lokalt i en deltagers have, hvor haveejeren sammen med Naturfredningsforeningen har planlagt dagens opgaver. Der kan findes mere information om projektet på soroe.dn.dk 

Den første workshop afholdes d. 6.3. kl. 10-13, næste workshop d.13.3. kl. 10-13.  Er opbakningen stor, vil der blive planlagt yderligere workshops. Det er gratis at deltage, men du skal tilmelde dig til Katjaparlo@gmail.com">Katjaparlo@gmail.com eller tlf. 29 71 78 38. Stedet afhænger af, hvilken have der skal arbejdes i, det får du at vide nogle dage før, workshoppen afholdes. I løbet af sommeren vil der blive afholdt Åben Vild have dag, hvor der bliver mulighed for at besøge nogle af de haver, der gør en forskel.

De første workshops har haft så stor søgning, at der er deltagere på venteliste til endnu 2 workshops, og DN Ringsteds afdeling har spurgt til materiale, da formanden gerne vil afholde lignende workshops i Ringsted. Der har også været stor interesse for at få vores materiale i vores Vild have mentor gruppe på FB, så det er til at blive helt glad i låget over, at så mange er med på de vilde og bæredygtige haver. Armin Vauk og Katja Parlo har også besøgt andelsforeningen Udsigten, og sender dem et forslag til, hvordan fællesarealet kan gøres vildt. Håber at det måske kan sprede sig til flere boligforeninger.

Et bud på hvordan en enkel lille havedam til padder, insekter og tørstige dyr kan se ud. Husk en trappesten og også gerne en trappegren:-)
Her er dammen kombineret med varmesten til de vekselvarme dyr og næringsfattigt sandbed, der endnu ikke har fået nogle planter.