Vinter - Livet i Horsebøg Skov

Jeg går hver dag 2 ture med min lille schnauzer og nyder stilheden og roen i skoven. 2019 var et regnfuldt år og kun med lidt frost. Det satte sit præg på skoven. Store grønne områder var dækket med mos af forskellige arter, mange rør- og lamelsvampe, men kun meget få anemoner tittede frem. Jeg har talt 20 på min rute gennem skoven. Derimod var der flere skovhullæber (jeg har talt 68 Lang stien og ca. ½ meter ind i skoven) og er enkelt majgøgeurt. Ingen duft af liljekonvaller. Er det det fugtige vejr eller de mange ørnebregner, der er skyld i ændringen. Det vil 2020 måske give svar på.

Januar 2020 har været lun og fugtig. Kun 2 gange var der morgenrim på det åbne stykke på Stenlinjen. Allerede midt i januar havde haslen han- og hunrakler. De røde hunblomster stod sidst på måneden klar til at blive bestøvet. Hylden har sat grønne skud, kaprifolien har grønne blade, bukkar og brunelle er stadig grønne, og sådan kan jeg blive ved. De små bellis i midterrabatten har blomstret hele 2019 og blomstrer stadig. Nisseskæg stod to gange flot hvidt og skummende. Små svampe begynder igen at komme frem. Alting er tidligt.

Dyrene er også i gang. Musvågeparret cirkler over skoven og udstøder deres kaldeskrig. For enden af stenlinjen har et fuglekongepar travlt med at se hinanden an. Dem har jeg mødt 2 gange, spændende om de bygger bo i skoven igen i år. Spætten har hakket efter en mage  i hele januar. Parret besøger i hvert fald vores foderbræt. 

Rådyr møder jeg ofte i skoven. De græsser i stikanten og er efterhånden så vant til os, at først på en afstand af 10 m. forsvinder de ind imellem træerne. Haren og ræven ser vi sjældent, men de er der. Fuglene pipper og syner, så det er en lyst. Ja det tidlige forår er vist på vej.

De tre store myretuer ved tværvejen ligger hele og ubeskadiget. Hvornår mon der kommer liv hos dem. Muldvarpen er godt i gang og skyder fine skud, så nede i jorden sker der vist en del hos dem.

Måske kunne andre skrive lidt om deres ture i Sorøskovene, så andre blev inspireret til et besøg.

Eva Nielsen, februar 2020


Horsebøg Skov er oversået med sten fra den seneste istid

 

Svampen Krølhåret Pragtbæger er tidligt fremme i skovbunden

 

En fin siddesten i Horsebøg Skov med indlagt læsestof (bog)

 

Tunnellen under banen, tydeligvis ikke en gang- eller cykelsti.

 

Fra Horsebøg Skov, hvor der er opsat mange ynglekasser til Hasselmusen med indgang bagfra. Nix pille, syvsoveren skal have fred - hele året.