Høslæt i Vaseskov

Lørdag den 21. august 2021 fandt det årlige høslæt med le sted på engen i Vaseskov.
14 dygtige le-slåere fra hele Sjælland var mødt op. Der blev arbejdet flittigt og hårdt, men også hyggesnakket undervejs. Der blev også kigget lidt på sommerfugle undervejs, og i alt 14 arter af dagsommerfugle blev fundet, bl.a. storplettet perlemorssommerfugl, lille ildfugl og 3 arter af kålsommerfugl.

Fra DN Sorø skal der lyde en stor tak til alle dem der kom langvejs fra for at hjælpe med at forbedre biodiversiteten på engen.

Vi siger også en meget stor tak til Værkstedet Åmosen og kommunens Nyttejobbere, som efterfølgende har udført det store arbejde med at trække høet væk fra engen og ud i skovbunden.


Høslættet er godt i gang Jens Jørgen Hansen
Færdigt arbejde Jens Jørgen Hansen

Sportur i Alsted Skov 22/8-21

Vejret var fint for de ca 25 deltagere i sensommervandringen i Alsted Skov, som "sporgruppen" havde arrangeret. Jan E. Pedersen var guide på turen og fortalte om stort og småt fra sporgruppens arbejde.
Det blev bl.a. nævnt, at turen i Alsted skov var den årlige fejring af de 11 spor i Sorø Kommune, som DN Sorøs arbejdsgruppe tilser. Deltagerne så eksempler på foldere fra andre spor og blev ellers opfordret til at holde sig orienteret på DN Sorøs hjemmeside.
Sporene har til formål at give borgerne mulighed for på egen hånd, at følge en veltilrettelagt rute, der viser forskellige sider af Sorøs natur.
(Referat ved formand for DN Sorø, Niels Hilker)

Jan E. Pedersen fortæller om sporet i Alsted Skov for turens mange deltagere

 

De mange deltagere i sporturen i Alsted Skov


Permakultur

DN Sorø havde inviteret Karoline Nolsø Aaen fra Permakulturhaven Myrrhis til at fortælle om klimavenlig dyrkning af haveafgrøder på Værkerne i Sorø.
Aftenen blev både spændende og lærerig, så det var dejligt, at i alt 49 deltagere havde fundet vej til Værkerne en kold, blæsende og regnfuld aften d. 18. august 2021.
Læs et referat fra aftenen ved at trykke på knappen nedenfor.Vilde blomsters Dag 2021

Vejrudsigten lød absolut ikke lovende, da vi mødtes ved Hedeboryde lige syd for Vaseskov i den nordvestlige del af Sorø Kommune. Men 9 deltagere havde alligevel taget turen derud for med en kyndig guide, biolog Jan Woollhead, at begive sig ind i skoven for at botanisere på den eng, som DN Sorø foretager naturpleje på i samarbejde med ejeren.

Engen står fin og lysåben, et resultat af en lang årrækkes pleje med le og træoptrækker, som har betydet, at engen ikke er vikset til i trævækst og ørnebregner. I stedet findes der et væld af blomstrende urter, græsser og star, men hvor græsserne ikke dominerer, netop fordi det afskårne bliver trukket ud fra engen med stor og uvurderlig hjælp fra Sorø Kommunes nyttejobbere. Det udtrukne materiale fordeles i et tyndt lag i skovbunden, hvor det hurtigt omdannes til humus, til glæde for skovens træer.

Der blev botaniseret længe på engen, og Jan Woollhead var god til at bestemme de mange arter og til at forklare karaktererne som fører frem til bestemmelsen. Der blev også tid til at kigge på insekter og lytte efter fugle, alt i alt, en fin tur. Og så kom regnen! Men deltagerne var alle forberedt, så vi fandt alle former for regnbeskyttelse frem, og så fortsatte turen rundt på engen. Men da det også begyndte at lyne, fandt vi ind i skoven, hvor vi fortsat fik botaniseret og fundet mange urter langs skovvejene i den meget lidt besøgte skov.

Alt i alt en herlig tur, se billeder fra turen nedenfor.


Deltagerne på turen på Vilde Blomsters Dag d. 20. juni 2021 er ved at samles ved bilerne ved Hedeboryde. Jan Woollhead er klar til at guide

Der var masser at se på og Jan Woollhead var god til at bestemme og forklare.

Så kom regn og torden, men vi var klar


Nattergaletur på Flommen

I alt 35 deltagere havde forladt dynerne på Fuglenes Dag for at tage på tur på Flommen i Sorø for at høre og høre om nattergalen og de mange andre historier som knytter sig til området tæt på Sorø By.

Læs videre ved at trykke på knappen nedenfor.


Nattergaletur på Fuglenes Dag d. 30. maj 2021 på Flommen ved Sorø. Der lyttes efter nattergal, det var ikke så svært, den sad måske 3 m væk og sang det bedste den har lært Rolf Lehrmann

Affaldsindsamling 2021

På trods af coronaen eller måske netop med baggrund i coronaen blev årets affaldsindsamling en stor succes.

Læs nedenfor om indsamlingsdagen og se de mange billeder derfra.


Dagens affaldshelte fik udleveret et badge og et diplom


Workshop - Lad din have redde verden

DN Sorø havde inviteret til flere workshops med overskriften; "Lad din have redde verden". 
De første workshops har haft så stor søgning, at der er deltagere på venteliste til endnu 2 workshops, og DN Ringsteds afdeling har spurgt til materiale, da formanden gerne vil afholde lignende workshops i Ringsted.

Der har også været stor interesse for at få vores materiale i vores Vild have mentor gruppe på FB, så det er til at blive helt glad i låget over, at så mange er med på de vilde og bæredygtige haver. Armin Vauk og Katja Parlo har også besøgt andelsforeningen Udsigten, og sender dem et forslag til, hvordan fællesarealet kan gøres vildt. Håber at det måske kan sprede sig til flere boligforeninger.


Et bud på hvordan en enkel lille havedam til padder, insekter og tørstige dyr kan se ud. Husk en trappesten og også gerne en trappegren:-)
Her er dammen kombineret med varmesten til de vekselvarme dyr og næringsfattigt sandbed, der endnu ikke har fået nogle planter.