Valgmøde d. 27. oktober 2021

DN Sorø havde indkaldt kandidaterne til det kommende kommunalvalg til et debatmøde i Salen på Værkerne d. 27. oktober 2021.

Det blev en meget interessant aften, hvor 10 kandidater besvarede spørgsmål fra kandidaterne indenfor emnerne natur, drikkevand og klima.

Lidt over 80 deltagere havde fundet vej til Værkerne, hvilket må siges at være et rigtig flot fremmøde, hvilket klart inspirerede kandidaterne til at gøre deres bedste.

Læs videre ved at trykke på knappen nedenfor.


Kandidatpanelet ved starten af DN Sorøs valgmøde d. 27/1-21:
Kristoffer Lindholt - Frigængerne
Susanne Borggaard – Nye Borgerlige
Lars Schmidt – Dansk Folkeparti
Sascha Fich - Radikale
Helene Vadsten - Enhedslisten
Linda Nielsen – SF
Nicolai Sandager – Liberal Alliance
Jacob Spliid - Venstre
Gert Jørgensen - Konservative
Anne Madsen - Socialdemokratiet


Folkemøde i Sorø 2021

DN Sorø deltog i årets meget besøgte folkemøde i Sorø d. 18. september 2021. DN Sorø havde en stand, hvor vi generelt snakkede med alle om naturen i Sorø, uddelte vores valgfolder (læs her), inspirerede til ture i Naturen og viste vores inspirationsvæg med bi- og insekthoteller samt fremviste vores arbejde med opsætning, vedligehold og inspektion af hasselmuskasse til Sorø Kommunes panda - Hasselmusen.

Derudover deltog 2 af vores aktive fra Grøn Omsætning arbejdsgruppen i debatterne på folkemødet med klimadagsordenen.

Vi glæder os til næste års folkemøde i Sorø

Læs i øvrigt mere om DN Sorøs arbejdsgrupper ved at trykke på knappen nedenfor og se i øvrigt nogle billeder fra dagen nedenfor.

Jan E. Pedersen havde opsat inspirationsvæggen med bi- og insekthoteller og tog en snak med Lars Schmidt Rolf Lehrmann
Katja Bjørn Parlo, repræsentant for Grønt Forum og DN Sorø, var en af dialogdeltagerne ved Klimadebatten på folkemødet Rolf Lehrmann
Armin Vauk, DN Sorø, var aktiv i klimapanelet på folkemødet Rolf Lehrmann
Lone Kunkel og formand, Nels Hilker, var aktive i DN Sorøs bod på folkemødet hele dagen og fik en snak med rigtig mange interesserede Rolf Lehrmann

DNs stand på folkemødet, hvor Lena Bau snakker med deltagere i folkemødet, bl.a. om de opstillede dyr: Hare, Ræv og Grævling Rolf Lehrmann
Dyrene måtte både klappes og aes Rolf Lehrmann
En imponerende god dag er ved at være slut, Peter Baloo kom retur for at hjælpe med nedtagningen samt for at returnere Naturens Ambulance Rolf Lehrmann
Fotografen på folkemødet er for en gangs skyld fotograferet på DNs stand sammen med Lone Kunkel Rolf Lehrmann

På folkemødet d. 18. september 2021 fremførte Katja Bjørn Parlo på vegne af Grønt Forum, Sorø et grundigt klimaoplæg. Katja er tovholder for Grøn Omstilling i DN Sorø.

Klimaoplægget kan ses ved at trykke på knappen nedenfor.


Naturens Dag 2021

DN Sorø og Kongskilde Naturcenter var gået sammen med en lang række frivillige foreninger i Sorø om at etablere Naturens Dag ved naturcenteret lørdag d. 12. september 2021. 
Det havde været svært at få samlet de mange foreninger efter aflysningen pga. corona-epidemien i 2020, men på selve dagen havde rigtig mange meldt sig for at hjælpe med til et godt arrangement, og det blev det da også.
Der var noget for alle aldre, men mest for de helt unge, idet selveste Gurli Gris havde etableret en Natursti for de mindste, med en række svære, men dog overkommelige opgaver og med en præmie til dem som gennemførte.

Her kommer der en række billeder fra en meget succesfuld dag. Vi er klar til næste år.

Et udsnit af de mange frivillige, som var klar til at stå for Naturens Dag ved Kongskilde Naturcenter d. 12. september 2021 i regi af DN Sorø og Naturcenteret Rolf Lehrmann
Jan E. Pedersen havde sat væggen op med inspiration til byg-selv projekter til gavn for bier og insekter. Hanning Bussenius-Larsen hjalp til. Klar til at møde gæsterne. Rolf Lehrmann
Et af de mange indslag på Naturens Dag var pandekagebagning over bål. Den grønne farve var et hit hos ungerne. Rolf Lehrmann

Et sjældent, stille øjeblik ved velkomstbordet. Der var travl hele dagen med over 230 registrerede besøgende. Rolf Lehrmann
Til det mere voksne publikum var der foredrag ved Signe Schrøder, som her er i gang med at fortælle og inspirere omkring vilde haver. Tilhørerne var helt med på idéerne. Rolf Lehrmann
Der er kø ved starten af Gurli Gris Natursti, et hit for de helt unge. 8 opgaver som børnene syntes var svære men overkommelige. Rolf Lehrmann
Så var der travlhed ved velkomstbordet Rolf Lehrmann
Der var mange sm godt ville prøve en tur i kano på Tystrup Sø, som i øvrigt opførte sig eksemplarisk, stille og smuk. Rolf Lehrmann

Høslæt i Vaseskov

Lørdag den 21. august 2021 fandt det årlige høslæt med le sted på engen i Vaseskov.
14 dygtige le-slåere fra hele Sjælland var mødt op. Der blev arbejdet flittigt og hårdt, men også hyggesnakket undervejs. Der blev også kigget lidt på sommerfugle undervejs, og i alt 14 arter af dagsommerfugle blev fundet, bl.a. storplettet perlemorssommerfugl, lille ildfugl og 3 arter af kålsommerfugl.

Fra DN Sorø skal der lyde en stor tak til alle dem der kom langvejs fra for at hjælpe med at forbedre biodiversiteten på engen.

Vi siger også en meget stor tak til Værkstedet Åmosen og kommunens Nyttejobbere, som efterfølgende har udført det store arbejde med at trække høet væk fra engen og ud i skovbunden.


Høslættet er godt i gang Jens Jørgen Hansen
Færdigt arbejde Jens Jørgen Hansen

Sportur i Alsted Skov 22/8-21

Vejret var fint for de ca 25 deltagere i sensommervandringen i Alsted Skov, som "sporgruppen" havde arrangeret. Jan E. Pedersen var guide på turen og fortalte om stort og småt fra sporgruppens arbejde.
Det blev bl.a. nævnt, at turen i Alsted skov var den årlige fejring af de 11 spor i Sorø Kommune, som DN Sorøs arbejdsgruppe tilser. Deltagerne så eksempler på foldere fra andre spor og blev ellers opfordret til at holde sig orienteret på DN Sorøs hjemmeside.
Sporene har til formål at give borgerne mulighed for på egen hånd, at følge en veltilrettelagt rute, der viser forskellige sider af Sorøs natur.
(Referat ved formand for DN Sorø, Niels Hilker)

Jan E. Pedersen fortæller om sporet i Alsted Skov for turens mange deltagere

 

De mange deltagere i sporturen i Alsted Skov


Permakultur

DN Sorø havde inviteret Karoline Nolsø Aaen fra Permakulturhaven Myrrhis til at fortælle om klimavenlig dyrkning af haveafgrøder på Værkerne i Sorø.
Aftenen blev både spændende og lærerig, så det var dejligt, at i alt 49 deltagere havde fundet vej til Værkerne en kold, blæsende og regnfuld aften d. 18. august 2021.
Læs et referat fra aftenen ved at trykke på knappen nedenfor.Vilde blomsters Dag 2021

Vejrudsigten lød absolut ikke lovende, da vi mødtes ved Hedeboryde lige syd for Vaseskov i den nordvestlige del af Sorø Kommune. Men 9 deltagere havde alligevel taget turen derud for med en kyndig guide, biolog Jan Woollhead, at begive sig ind i skoven for at botanisere på den eng, som DN Sorø foretager naturpleje på i samarbejde med ejeren.

Engen står fin og lysåben, et resultat af en lang årrækkes pleje med le og træoptrækker, som har betydet, at engen ikke er vikset til i trævækst og ørnebregner. I stedet findes der et væld af blomstrende urter, græsser og star, men hvor græsserne ikke dominerer, netop fordi det afskårne bliver trukket ud fra engen med stor og uvurderlig hjælp fra Sorø Kommunes nyttejobbere. Det udtrukne materiale fordeles i et tyndt lag i skovbunden, hvor det hurtigt omdannes til humus, til glæde for skovens træer.

Der blev botaniseret længe på engen, og Jan Woollhead var god til at bestemme de mange arter og til at forklare karaktererne som fører frem til bestemmelsen. Der blev også tid til at kigge på insekter og lytte efter fugle, alt i alt, en fin tur. Og så kom regnen! Men deltagerne var alle forberedt, så vi fandt alle former for regnbeskyttelse frem, og så fortsatte turen rundt på engen. Men da det også begyndte at lyne, fandt vi ind i skoven, hvor vi fortsat fik botaniseret og fundet mange urter langs skovvejene i den meget lidt besøgte skov.

Alt i alt en herlig tur, se billeder fra turen nedenfor.


Deltagerne på turen på Vilde Blomsters Dag d. 20. juni 2021 er ved at samles ved bilerne ved Hedeboryde. Jan Woollhead er klar til at guide

Der var masser at se på og Jan Woollhead var god til at bestemme og forklare.

Så kom regn og torden, men vi var klar


Nattergaletur på Flommen

I alt 35 deltagere havde forladt dynerne på Fuglenes Dag for at tage på tur på Flommen i Sorø for at høre og høre om nattergalen og de mange andre historier som knytter sig til området tæt på Sorø By.

Læs videre ved at trykke på knappen nedenfor.


Nattergaletur på Fuglenes Dag d. 30. maj 2021 på Flommen ved Sorø. Der lyttes efter nattergal, det var ikke så svært, den sad måske 3 m væk og sang det bedste den har lært Rolf Lehrmann

Affaldsindsamling 2021

På trods af coronaen eller måske netop med baggrund i coronaen blev årets affaldsindsamling en stor succes.

Læs nedenfor om indsamlingsdagen og se de mange billeder derfra.


Dagens affaldshelte fik udleveret et badge og et diplom


Workshop - Lad din have redde verden

DN Sorø havde inviteret til flere workshops med overskriften; "Lad din have redde verden". 
De første workshops har haft så stor søgning, at der er deltagere på venteliste til endnu 2 workshops, og DN Ringsteds afdeling har spurgt til materiale, da formanden gerne vil afholde lignende workshops i Ringsted.

Der har også været stor interesse for at få vores materiale i vores Vild have mentor gruppe på FB, så det er til at blive helt glad i låget over, at så mange er med på de vilde og bæredygtige haver. Armin Vauk og Katja Parlo har også besøgt andelsforeningen Udsigten, og sender dem et forslag til, hvordan fællesarealet kan gøres vildt. Håber at det måske kan sprede sig til flere boligforeninger.


Et bud på hvordan en enkel lille havedam til padder, insekter og tørstige dyr kan se ud. Husk en trappesten og også gerne en trappegren:-)
Her er dammen kombineret med varmesten til de vekselvarme dyr og næringsfattigt sandbed, der endnu ikke har fået nogle planter.