DN Sorø, ved Katja Bjørn Parlo, har sendt nedenstående læserbrev til de lokale medier d. 11. november 2021:

Fra plan til handling – intern CO2 pris er et vigtigt redskab

Sorø kommune er ved at udarbejde kommunens klimahandleplan, og der er mange gode forslag i planen. Et redskab, som ikke nævnes, er brugen af intern CO2 pris, også kaldet skyggeprisen på klimagasudledning.

I Middelfart kommune er man allerede ved at gøre sig gode erfaringer med brugen af den interne CO2 pris, og kommunens borgmester forklarer i et indlæg på Klimamonitor, hvordan de griber den nye klimapraksis an.

Den interne CO2 pris tager udgangspunkt i, at hver ton udledt CO2 har en pris. Klimarådets forslag til en sådan er gående fra 850 kr./ton CO2 i 2022 til 1500 kr./ton CO2 i 2030. Ved at medregne denne pris, vil mange konventionelle valg blive meget dyrere, og det bliver tydeligere, at det grønne valg på den lange bane er billigst. Tiden er inde til, at kommunerne efterspørger en opgørelse på, hvad mængden af udledt drivhusgas er i de produkter, som kommunen indhenter tilbud på. Det kræver træning og tilvænning i erhvervslivet at levere disse oplysninger, men efterspørgsel skaber udbud.

Ved at indføre en kommunal intern CO2 pris får kommunalpolitikerne et oplyst grundlag at træffe beslutninger ud fra, og forvaltningen vil få et godt redskab til at beregne de egentlige udgifter ved indkøb. Arbejdet med at integrere klimadagsordenen er en bunden opgave, og kommunalvalget i år er meget vigtigt for kommunens mulighed for at nå klimamålsætningen på 70% reduktion i 2030. Danmarks Naturfredningsforening opfordrer til, at politikerne melder klart ud om, hvorvidt de vil arbejde for en intern CO2 pris, og vi opfordrer alle vælgere til at sætte deres kryds ved at parti, der har modet til at påbegynde dette arbejde. Og mon ikke de står klar med nogle gode råd og erfaringer i Middelfart.