Søbeskyttelseslinjen ved Kongebrovej
Efter afgørelsen i sagen om nyopførelse af en ejendom tæt på Sorø Sø har forvaltningen kigget på søbeskyttelsen mod Sorø Sø ved søstien langs Kongebrovej.Udvalget for Natur, Teknik og Plan har godkendt en lovliggørende dispensation for nogle nyopførte bygninger på Kongebrovej 41.
DN Sorø har valgt at klage over denne dispensation af såvel principielle grunde som pga. risikoen for præcedens. Se baggrund, klageteksten og klagenævnets afgørelse nedenfor.
Baggrund
DN Sorø har kigget på den lovliggørende dispensation til byggeri indenfor søbeskyttelseslinjen ved Kongebrovej 41 i Sorø. Dispensationen kan læses her. DN Sorø har kigget på dispensationen i lyset af det principielle samt faren for præcedens.
I udvalgets behandling indgik et kort, hvor den omtrentlige placering af den "reducerede" søbeskyttelseslinje var indtegnet med blå signatur. De angiveligt lovlige bygninger er vist med gul signatur. De ulovlige bygninger er vist med rød signatur.
Kongebrovej 41 er markeret med en grøn prik.
Den reducerede søbeskyttelseslinje fremgår af et kort fra oktober 1984. Søbeskyttelseslinjen omkring Sorø Sø er aldrig blevet reduceret formelt., dvs. at den reelle søbeskyttelseslinje går 150 meter fra søerne, dvs. på den anden side af Kongebrovej, hvilket også fremgår af det officielle Sorø kort. Det gamle kort fra 1984:
Af Sorø Kommunes administrationsgrundlag for naturbeskyttelsesloven og museumsloven fremgår det da også, både at den reelle søbeskyttelseslinje går 150 m fra Sorø Sø, og at der ved placering af byggeri skal tages hensyn til den reducerede søbeskyttelseslinje, hvilket tydeligvis ikke er gennemført konsekvent.
Klagen
På den baggrund har DN Sorø valgt at fremsende nedenstående klage til Natur og fødevareklagenævnet d. 23. februar 2023 med følgende ordlyd:
Klage over afgørelse om dispensation fra søbeskyttelseslinjen, vedr. Kongebrovej 41, Sorø
Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Sorø (DN Sorø) klager hermed over Sorø Kommunes dispensation fra søbeskyttelseslinjen til lovliggørelse af en garage med cykelskur, et drivhus og en fritliggende udestue på Kongebrovej 41, 4180 Sorø (matr.nr. 126BB, Sorø Markjorde). Der henvises til kommunens afgørelse 7. februar 2023 med J.nr. 02.34.18-P19-12-22
DN Sorø savner en saglig og § 16 relevant begrundelse for Sorø Kommunes dispensation. Vi finder, at søbeskyttelsen er en klar forbudsbestemmelse, hvorfor kommunen i en konkret vurdering skal afgøre om der er en tilstrækkeligt tungtvejende grund til at dispensere fra forbuddet.
Ved en sådan afgørelse skal der lægges vægt på, om der er tale om et så nødvendigt formål, at det bør gå forud for den generelle beskyttelsesinteresse og på, at der ikke ved en dispensation skabes en præcedensvirkning i strid med det generelle formål med søbeskyttelsen.
DN Sorøs synspunkt understøttes bl.a. af Nævnsafgørelse fra 23. januar 2023 (22/07299), hvori Nævnet med samme begrundelse ophæver en dispensation fra søbeskyttelseslinjen ved Sorø Sø.
Tungtvejende grund:
Når det drejer sig om Kongebrovej 41, finder vi ikke, at en bygherres ønske om en fritliggende udestue, 73 meter fra Sorø Sø, er en tungtvejende grund eller nødvendigt formål, der bør gå forud for den generelle beskyttelsesinteresse. En bygherres ønske om en 30 m2 garage med cykelskur placeret helt tæt ved huset er efter DN Sorøs opfattelse heller ikke den nødvendige tungtvejende grund til at fravige den generelle beskyttelsesinteresse, men er dog et relevant formål.
Præcedens:
Det er fuldkommen åbenlyst og tilsigtet, at en dispensation fra søbeskyttelseslinjen vedr. Kongebrovej 41 skal skabe præcedens, og fremgår af administrationens sagsfremstilling til Natur, Teknik og Planudvalgets møde den 1. februar 2023, som her bringes i uddrag:
En dispensation fra søbeskyttelseslinjen til småbygningerne på Kongebrovej 41 vil i et vist omfang danne præcedens for behandling af sager om småbygninger i haverne langs Kongebrovej.
Fagcentret vurderer generelt ikke, at småbygninger i haverne indenfor den ”reducerede” linje vil skæmme landskabet eller forringe levesteder for plante- og dyreliv i og omkring søen. Det er derfor fagcentrets vurdering, at der som udgangspunkt kan etableres småbygninger i haverne langs Kongebrovej ned mod Sorø Sø, uden at tilsidesætte de landskabelige eller naturmæssige hensyn, som fagcentret skal varetage inden for søbeskyttelseslinjen.
Som udgangspunkt vurderer fagcentret, at der kan gives tilladelse til større småbygninger som garager og carporte i nærheden af boligerne og mindre småbygninger nærmere søen. Størrelsen vil afhænge af en konkret vurdering i den enkelte sag. Fagcentret har i vurderingen af, at der generelt kan tillades småbygninger i haverne, lagt vægt på, at området fremstår med en samlet villabebyggelse set fra søstien. Landskabet med haverne langs Kongebrovej fremstår derfor ikke uberørt i dag.
Desuden ses skovbeplantning langs søen, så der er begrænset indsyn til haverne og bebyggelsen fra Sorø Søs modsatte bred ved Parnasvej. Skovbeplantningen langs søen er registreret som fredskov og træerne skal derfor genplantes, hvis de fældes.
Hertil vil DN Sorø bemærke, at det ikke kan tillægges afgørende vægt, at Kongebrovej 41 er en del af en samlet villabebyggelse. Det samme gælder det forhold, at skovbeplantning kan dække for noget af indsynet. (jvf. Nævnsafgørelse fra 23. januar 2023 – 22/07299) Kravet om en tungtvejende grund er forsat gældende.
Desuden ændrer det ikke på risikoen for fældning, at der er tale om fredsskov. Det fældede skal blot erstattes og der vil gå mindst 10 år før genplantningen når en passende højde. Endelig er det ved fældning muligt at få ophævet fredsskovpligten mod at plante erstatningsskov et andet sted efter en faktor f.eks. 1:2.
Den konkrete dispensations betydning for Sorø Sø kunne virke overskuelig, men den skal efter Sorø Kommunes ønske påvirke kommunens fremtidige administration på området, med en uoverskuelig række af dispensationer inden for søbeskyttelseslinjen, til følge.
DN Sorø beder på denne baggrund Miljø- og Fødevareklagenævnet om at ændre dispensationen til et afslag.
Afgørelsen fra Miljø- og Fødevareklagenævnet
Den 21. juni 2024, afviste klagenævnet Sorø Kommunes dispensation til byggeri inden for søbeskyttelseslinjen langs Sorø Sø ved Kongebrovej. Klagenævnet skriver bl.a.:
"Miljø- og Fødevareklagenævnet ophæver den del af Sorø Kommunes afgørelse af 7. februar 2023, der vedrører lovliggørende dispensation til et drivhus inden for søbeskyttelseslinjen på matr. nr. 126bb Sorø Markjorder, beliggende Kongebrovej 41, 8180 Sorø. "
Med baggrund i denne klagesag og klagesagen omkring byggeri for enden af Trautnersvej ved Sorø Sø må Sorø Kommune genoverveje hele problemstillingen omkring søbeskyttelseslinjen langs kommunens søer.
Det fremgår tydeligt, at husene mellem Kongebrovej og Søstien/Sorø Sø ønsker maksimalt udkig over Sorø Sø, hvilket samtidig eksponerer bygningerne langs søen, en tendens som søbeskyttelseslinjen netop forsøger at modvirke for at bevare oplevelsen af søen med omgivende beplantning. Se nedenstående eksempler: