Smedevej 54
Efter en længere sagsbehandlingstid har Miljø- og Fødevareklagenævnet d. 24. juni 2020 afgjort den klagesag, som DN Sorø sendte d. d. 23. december 2017, idet DN Sorø fandt, at Region Sjællands endelige tilladelse af 8. dec. 2017 til at indvinde råstoffer på Smedevej 54 i Sorø ikke tilgodeser habitatdirektivets og det beskyttelsesbehov, som er formålet med direktivet og derfor er i strid med dette.Stor sejr for Hasselmusen
Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse af 24. juni 2020 er en stor sejr for Hasselmusen. Afgørelsen slår entydigt fast, at Region Sjællands vurdering efter habitatbekendtgørelsen lider af en væsentlig retlig mangel og at Miljø- og Fødevareklagenævnet bl.a. pga. dette forhold ophæver Region Sjællands afgørelse af 8. december 2017 om tilladelse til erhvervsmæssig indvinding af råstoffer på adressen Smedevej 54, 4180 Sorø, og hjemviser sagen til fornyet behandling.
Samtidig afgør Miljø- og Fødevareklagenævnet, at de ophæver Region Sjællands afgørelse af 8. december 2017 om, at der ikke skal udarbejdes en miljøkonsekvensrapport (VVM) for råstofindvindingsprojektet og hjemviser sagen til fornyet behandling.
Hele afgørelsen kan læses her og er en klar sejr for Hasselmusen og for borgerne i Sorø, som er sat til at passe på denne meget trængte bestand af den sjældne syvsover, den eneste af sin slægt i Danmark. Regionens tilladelse tog nemlig slet ikke hensyn til denne bilag IV-art (særlig beskyttelseskrævende), på trods af at råstofgraven ville afskære hasselmusen fra at bevæge sig mellem to kendte habitater.
Det er DN Sorøs generelle ønske, at Region Sjælland og Sorø Kommune skal tage hånd om deres betydelige ansvar for at sikre og gerne forbedre forholdene for denne, Sorø Kommunes ansvarsart, og vi håber at Regionens fornyede behandling af graveønsket må resultere i, at der tages væsentlige hensyn til dette, ligesom Sorø Kommune meget gerne må engagere sig i sagen, så Hasselmusens forhold generelt kan forbedres i kommunen via den overordnede og specifikke planlægning. I øvrigt meget gerne i samarbejde med Slagelse Kommune, som også huser en bestand i skovene mellem kommunerne.
DN Sorø har i øvrigt en arbejdsgruppe, som arbejder for at forbedre forholdene for Hasselmusen i Sorø Kommune, bl.a. ved i samarbejde med lodsejerne at opsætte, tilse og vedligeholde ynglekasser, som hasselmusen flittigt benytter, hvilket tyder på at den begrænsende faktor for bestanden af hasselmus i vores skove er manglen på redemuligheder i de meget forstligt drevne skove uden underskov og hule træer.
Hvad er der sket efterfølgende.
DN Sorø er ikke part i en efterfølgende klagesag, idet vi har accepteret overstående bestemmelser som en sikring af spredningskorridoren for hasselmusen, men DN Sorø ved at der er klaget over trafik og støjforhold, samt at indvinderen har fremsendt et forslag til støjvold, som øjensynligt ikke tager hensyn til foranstående spredningskorridor.
DN Sorø kan derudover konstatere, at placeringen af den ønskede råstofgrav er endog meget tæt på Frederiksberg by og kommende udvidelsesmuligheder for byen samt at de trafikale forhold er ualmindelig dårlige for transport til og fra en råstofgrav.
Den eksisterende spredningskorridor er ikke udvidet, som beskrevet i klagenævnets kendelse, så hasselmusens spredningsmuligheder er meget dårlige, herunder også fordi der findes et meget stort, åbent område ved starten af hegnet.
DN Sorøs ønske til området.
Det er DN Sorøs ønske, at råstofgravning helt opgives på området, at spredningskorridoren etableres, som ovenfor nævnt, og at der etableres bevoksning på en stor del af det nu bevoksningsfrie areal ved starten af hegnet. Derefter kan resten af området for vores skyld godt ændres til byudviklingsområde for Frederiksberg.