Klage over Region Sjællands tilladelse til tilførsel af materialer til Dybendal grusgrav
DN Sorø har valgt at klage over Region Sjællands manglende vurdering af projektets indvirkning på strandtudsens levevilkår.Se baggrunden for projektet og DN Sorøs baggrund for klagen nedenfor.
Læs også om den igangværende dialog mellem Dybendal Grusgrav og DN Sorø.
Klage over Region Sjællands tilladelse til tilførsel af materialer til Dybendal grusgrav, Dybendal vej 14A og 16, 4190 Munke Bjergby
Region Sjælland har d. 24-06-2021 meddelt tilladelse til tilførsel af råstoffer til brug for oparbejdning og produktforbedring af råstof udvundet i Dybendals Grusgrav. Tilladelsen er gældende i indvindingstilladelsens løbetid til og med 21-11-2026.
Tilladelsen til tilførsel udskyder reelt afslutning af råstofgravning i området og dermed efterbehandling af området til natur, idet der ikke er nok råstoffer i området til at opretholde en rentabel produktion uden tilførsel af yderigere råstoffer udefra.
Tilladelsen kan ses her. Tilladelsen er et tillæg til den allerede eksisterende gravetilladelse, som ses her.
DN Sorø kan konstatere, at Region Sjælland har undladt at tage hensyn til den konstaterede tilstedeværelse af den bilag IV beskyttede Strandtudse i området omkring Munke Bjergby – Bromme. Der er ingen tvivl om at strandtudsen har sit indenlandske, sjællandske hovedområde for både fouragering, yngle og overvintring i grusgravsområdet og at der er en unik mulighed for at sikre ynglemuligheder for strandtudsen gennem aktiv pleje både under og efter afslutning af gravearbejdet, Det svarer til det arbejde, som DN Sorø og udvinderen NCC har aftalt i den store råstofgrav ved Munke Bjergby.
DN Sorø valgte at klage over, at der ikke er foretaget en vurdering af de fortsatte produktions indvirkning på strandtudsens levevilkår. Strandtudsen, som er en bilag IV art, findes i den nærtbeliggende grusgrav ved Munke Bjergby, hvor der foregår en intensiv håndtering af yngleforekomsten. Strandtudsen må formodes at findes i hele området omkring Dybendal, en forekomst, som Region Sjælland ikke synes at have kortlagt og altså heller ikke har behandlet i forbindelse med den aktuelle tilladelse. Se klagen her. Region Sjælland har efterfølgende fremsendt uddybende bemærkninger til Region Sjælland, disse kan ses her. DN Sorø har svaret igen på regionens bemærkninger, som findes meget tynde. Svaret kan ses her.
DN Sorø håber med sin klage, at få Region Sjælland til at påtage sig sin del af ansvaret for bilag IV arterne i deres område og sørge for indsamling af viden om forekomsten af disse samt at udarbejde plejeplaner for disse, både for aktuelle og potentielle forekomster.
Nedenfor ses et udsnit af hele graveområdet nord for Sorø By, hvor Strandtudsen må formodes at kunne benytte hele området som fouragerings-, yngle- og overvintringsområde, blot der tages skyldigt hensyn til dens habitats krav.
Afgørelse
Den 20. december 2022 modtog DN Sorø en kopi af en afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet, hvoraf det fremgår at nævnet ophæver Region Sjællands afgørelse af 24. juni 2021 om tilladelse til tilførsel af råstoffer til brug for oparbejdning og produktforbedring af råstoffer udvundet i Dybendals Råstofgrav, matr.nr. 5h, 5i og 13b Munke Bjergby By, Munke Bjergby, i Sorø Kommune ved adresserne Dybendalvej 14A og 16, 4190 Munke Bjergby.
DN Sorø har således vundet sagen, dog på den måde, at klagenævnet har benyttet klagen til at behandle alt andet end det som vi klagede over.
DN Sorø er i øvrigt i god dialog med indvinderen og ejeren af området om efterbehandling af området og sikring af området som fouragerings-, yngle- og vinterområde for den sjældne og beskyttede padde, strandtudsen. Såvel Region Sjælland, Sorø Kommune og Københavns Zoologiske Have er med i dialogen, som vi forventer os rigtig meget af.
Nedenstående foto viser en del af det store graveområde med en række midlertidige vandhuller, som præcis er det som er strandtudsens ynglehabitat og som netop opstår i forbindelse med gravearbejde, men som kræver decideret pleje for at kunne opretholdes, når gravearbejdet er afsluttet og området efterbehandlet.
Dialogen mellem DN Sorø og Dybendal Grusgrav har foreløbig resulteret i at DN Sorø har fået mulighed for at kommentere forslaget til grave- og efterbehandingsplan for Dybendal grusgraven. DN håber, at vores konstruktive kommentarer bliver en del af den den kommende gravetilladelse fra Region Sjælland.
(Artiklen ajourført d. 15. oktober 2023)
Udsnit fra Google Map af hele graveområdet nord for Sorø By. Øverst ses graveområdet ved Munke Bjergby, hvor strandtudsen stortrives. Med rød pil er angivet Dybendal grusgraven. Nederst ses grusgraven helt tæt på Pedersborg og Pedersborg Skole. Sydvest for Kalundborgvej ses det efterbehandlede område, hvor strandtudsen tidligere er konstateret, og hvor der blev etableret nogle skrab til strandtudsen, som desværre ikke er vedligeholdt efterfølgende.