Nyhed

Strandtudsen i vejen for Regionens tilladelse

DN Sorø fik medhold i klage.

Klagenævnet har netop sagt nej til grusgravning ved Parnasvej 45, Sorø på baggrund af en klage fra DN Sorø.

Klagen drejer sig om, at Region Sjælland i sin gravetilladelse ikke har foretaget en tilstrækkelig konkret vurdering af, hvorvidt det ansøgte vil påvirke bilag IV-arter, herunder strandtudsen, og at efterbehandlingsplanen ikke i tilstrækkelig grad sikrer bilag IV-arter.

Afgørelsen:

Miljø- og Fødevareklagenævnet finder, at Region Sjælland i forbindelse med tilladelsen til at udvinde 50.000 m3 årligt ikke i tilstrækkelig grad har undersøgt og vurderet om projektet vil beskadige eller ødelægge eventuelle yngle- eller rasteområder for bilag IV-arter, herunder særligt strandtudsen. Det er klagenævnets vurdering, at det ansøgte område potentielt kan være yngle- eller rasteområde for strandtudsen.

De har i den forbindelse lagt vægt på, at aktive råstofgrave generelt er gode levesteder for strandtudsen, idet strandtudsen foretrækker vandhuller med lavt vand, der kun findes i en kortere periode, eller lige er dannet, og med nøgne kanter. Region Sjælland burde derfor have foretaget konkrete undersøgelser af forekomsten af strandtudsen i området, da en forekomst ikke kan udelukkes.

Klagenævnets afgørelse kan læses her.

Henrik Bringsøe
Strandtudse i Munke Bjergby Grusgraven
Henrik Bringsøe
Kækkende strandtudse i Munke Bjergby grusgraven

Stenlille Grusgrav:

DN Sorø har sendt en klage med tilsvarende begrundelse i forbindelse med tilladelse til grusgravning på Omkørselsvejen 1, Stenlille. Her har udvinder imidlertid foreslået DN Sorø en ”NCC løsning”, der kort fortalt går ud på at se bort fra Region Sjællands helt utilstrækkelige fokus på beskyttelsen af bilag IV arter og lave en tosidig aftale, som tilgodeser beskyttelsesbehovet.
NCC etablerer i grusgraven i Munke Bjergby løbende åbne flader med grus og lavvandede søer, så arten til stadighed har et sted at yngle.

DN Sorø er i konstruktiv dialog med Stenlille Grusgrav, og vi vurderer, at en løsning for strandtudsen er realistisk.

Niels Hilker
formand for DN Sorø

Rolf Lehrmann
Skrab for strandtudser i Munke Bjergby, efterfølgende ynglested for mange strandtudse haletudser
Udgravet ynglevandhul for strandtudse i Stenlille Grusgrav
Rolf Lehrmann
Billede fra grusgraven på Parnasvej 45, hvor Region Sjælland burde have foretaget konkrete undersøgelser af forekomsten af strandtudsen, da en forekomst ikke kan udelukkes.

Læs mere om strandtudsen ved at trykke på nedenstående knap.

Læs mere om DN Sorøs arbejde med strandtudsen ved at trykke på nedenstående knap.

Flere nyheder