Hasselmusen bor i Sorøs skove
En tidlig forårsmorgen mødtes 6 glade naturelskere fra Hasselmus-gruppen i DN Sorø med madpakker, varmt tøj og store vandtætte støvler. Gruppens tovholder, Heidi, havde koordineret datoer, kontaktet lodsejere, og sørget for at alle var klar.Læs om resultatet af gruppens anstrengelser nedenfor.
Hasselmusene er sjældne i den danske natur. Men i Sorø og et par håndfulde andre steder i landet kan man finde de små egernlignende dyr. De er nataktive og af slægten ”Syvsovere”, fordi de går i vinterhi i mange måneder. Sædvanligvis yngler de i reder, som de laver i kvasbunker i skoven, men de er også glade for kasser sat op i træer i blandet småskov.
Bevæbnet med nye låg og kasser, spartler til at fjerne gammelt redemateriale samt et stort skema til at registrere kassernes indhold, vandrede vi ind i distrikterne, hvor der har hængt kasser i 6-8 år. En uundværlig GPS hjalp os med at finde de mest besværlige kasser i de ni distrikter. Kasserne er sat på træer i cirka 1½ meters højde. Kassens hul vender ind mod stammen, så småfuglene ikke hugger pladsen. Det lykkes dog ikke altid, og vi overraskede da også en blåmejse på æg, som stirrede fortørnet op, da vi lindede på låget. Hun fik selvfølgelig lov til at beholde sin udsøgte redeplads, og vi lukkede forsigtigt igen.
Der var hasselmus i næsten alle distrikter - 8 ud af 9 - hvilket er dejligt. Vi fik også et nyt lille distrikt startet op, hvor lodsejeren havde fundet en hasselmus i hækken sidste år. I to områder var der blevet skovet meget i årets løb, og i ét område var der særdeles vådt. Begge forhold ser ud til at give en nedgang i antallet af reder.
Vi takker hasselmusene for en hyggelig oplevelse i forårsskoven og ønsker dem en frugtbar sommer i skovene samt en god lang søvn i vores kasser, når det bliver efterår.
Se mere om hvordan gruppen arbejder på den lille film: Forårsrengøring hos Hasselmusen (youtube.com) udarbejdet efter forårsrengøringen i marts 2016.
Læs mere om DN Sorøs hasselmusgruppe og deres arbejde ved at trykke på knappen nedenfor:
Læs mere om Hasselmusen og DN Sorøs arbejde med den ved at trykke på knappen nedenfor: