Nyhed

Stenlille-modellen

Stenlille Grusgrav ApS har fået en udvidet gravetilladelse på området ved Omkørselsvejen 1A lige udenfor Stenlille By.
DN Sorø var utilfreds med de betingelser og det undersøgende arbejde, som Region Sjælland havde foretaget i forbindelse med udstedelse af gravetilladelsen, især i forhold til forholdene for den sandsynlige forekomst af den udryddelsestruede og bilag IV beskyttede padde, Strandtudsen.
Læs mere om hvad der så skete nedenfor.

Bestyrelsen i DN Sorø valgte derfor at fremsende en klage til klagenævnet, for at få dem til at omgøre tilladelsen, indtil der var stillet bedre vilkår for strandtudsen, herunder dens yngle- og fourageringsmuligheder samt mulighed for at gå i hi om vinteren.

Stenlille Grusgrav ApS valgte efterfølgende at gå i dialog med DN Sorø om at etablere gode og varige forhold for strandtudsen og andre beskyttede arter af blomster og dyr bl.a. som en del af deres arbejde med verdensmålene.

DN Sorø tog imod tilbuddet om dialog og deltog ved etableringen af 2 paddevandhuller, som vi tror, at strandtudsen vil finde egnet som ynglevandhul, allerede fra foråret 2024. Arbejdet blev gennemført på baggrund af en ’Forvaltningsplan for strandtudsebestanden i Stenlille Grusgrav’, udarbejdet af Stenlille Grusgrav ApS på baggrund af Miljøstyrelsens udarbejdede ’Forvaltningplan for Strandtudsen’.

Rolf Lehrmann
Nyetableret ynglevandhul til strandtudserne i den vestlige del af grusgraven. Strandtudsen skal have vandhuller uden plantevækst og uden prædatorer som fisk og store insekter.

Bestyrelsen i DN Sorø ønskede at forvaltningsplanen blev tinglyst for at gøre ynglevandhullerne permanente og at de bliver plejet, så de fortsat kan benyttes af strandtudsen, dvs. at de ikke gror til.

Stenlille Grusgrav ApS valgte at efterkomme dette ønske, hvorefter de 2 ynglevandhuller og deres pleje er tinglyst via en servitut på ejendommen, se her.

Alt i alt er DN Sorø meget tilfredse med resultatet og klagen er da også blev trukket tilbage. Vi synes at aftalen er positiv og perspektivrig. Stenlille Grusgrav ApS vil orientere om aftalen i udvinderkredse ligesom DN Sorø vil gøre det i vores kreds, og vi har aftalt at kalde det ”Stenlille-modellen”.

Henrik Bringsøe
Strandtudse, fotograferet i Munke Bjergby grusgraven. Forhåbentlig vil en af dens artsfæller dukke op i grusgraven ved Stenlille, allerede i foråret 2024.

Læs mere om Strandtudsen ved at klikke på knappen nedenfor:

Flere nyheder