Kulebjerg Overdrev
Hvis man skulle lave en liste over ukendte naturperler i Sorø Kommune, ja endog i Danmark, ville en af de mest oplagte kandidater være Kulebjerg Overdrev. Overdrevet ligger godt skjult og er ikke omtalt ret mange steder. Et besøg byder derfor på en stor overraskelse for mange. En sti fører gennem et almindeligt landskab, men pludselig træder man ud på et af landets fornemmeste overdrev. Overdrevet plejes på forbilledlig vis, og har derfor den helt specielle karakter for et sådant kulturlandskab.Kulebjerg Overdrev
Kulebjerg Overdrev er et velafgræsset overdrev med flere enligtstående træer. Man lægger især mærke til de meget store egetræer, hvis kroner rigtig kommer til udfoldelse, når træerne står alene. Flere steder står også buske, som kan modstå kreaturernes afbidning, for eksempel slåen og hvidtjørn. Kulebjerg Overdrev har aldrig været opdyrket, og derfor er der heller ikke blevet fjernet sten fra området. Overalt ligger store strøsten efterladt af isen under sidste istid. Men det er ikke blot stenene, som præger jordoverfladen. Flere steder er der mængder af kuplede, græsklædte tuer fra den gule engmyre. Der er også et par vandhuller på overdrevet – det ene betydeligt større end det andet og med en fri vandflade året rundt.
Det er enkelt at parkere på vigepladsen kaldet ”Vænget" på Sorøvej mellem Dianalund og Ruds Vedby lige ved Skellebjerg. Derfra må man til fods krydse jernbanen mellem Tølløse og Slagelse og ad en dårligt afmærket sti mod Kulebjerg Overdrev.
En stor del af overdrevet er fredet, selve fredningsbestemmelsen kan ses her.
Et kort over adgangsvejen fra P-pladsen ved Sorøvej mellem Sorø og Ruds Vedby (og mellem Dianalund og Ruds Vedby) umiddelbart efter Skellebjerg.
Billeder fra Kulebjerg Overdrev:
Kulebjerg Overdrev har i øvrigt navn efter de 2 nærtbeliggende ’bjerge’, nemlig Store og Lille Kulebjerg. Læs om ’bjergene i Sorø ved at trykke på knappen nedenfor.