Klage over tilladelse til indvinding af råstoffer
Region Sjælland har den 8. december 2017 givet endelig tilladelse til at indvinde råstoffer påSmedevej 54 i Sorø, matr. nr. 14ac Lynge By, Lynge.
Danmarks Naturfredningsforening (DN) i Sorø har d. 23. december 2017 påklaget tilladelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet. idet DN finder, at tilladelsens vurdering efter habitatdirektivets bilag IV (afsnit 7.2.2.) ikke tilgodeser det beskyttelsesbehov, som er formålet med direktivet og derfor er i strid med dette.
Region Sjællands tilladelse kan i sit hele ses her, mens DN Sorøs klage i sit hele kan ses her.
DN Sorø klager over at regionen ikke har taget stilling til om den økologiske funktionalitet for populationen af Hasselmus ved Koldemosevej forringes, da den risikerer at blive isoleret og måske uddø, når den ikke kan komme i kontakt med kernegruppen vest for ved Horsebøg Skov. Projektområdet må i det hele taget siges at være en del af hasselmusens naturlige udbredelsesområde, og derfor omfattet af bilag IV beskyttelsen.
Som det ses på nedenstående foto, så er der ikke efterladt nogen form for spredningskorridor mellem Hasselmusens udbredelsesområde i Feldskoven og udbredelsesområderne ved Parnasvej.
Status pr. 1. november 2022
Den 24. juni 2020 afgjorde Miljø- og fødevareklagenævnet, at Region Sjælland på det foreliggende grundlag ikke kan konstatere, at gennemførelsen af råstofindvindingsprojektet ikke vil have væsentlig indvirkning på yngle- og rasteområder for bilag IV-arten hasselmus, som det er vurderet i den påklagede afgørelse om VVM-screening.
I den fornyede gravetilladelse fra den 13.09.2021 er det da også fastsat at:
” Det vurderes derfor, at det er særdeles vigtig at bevare og sikre de levende hegn omkring det ansøgte areal, for at sikre den økologiske funktionalitet for hasselmus.
Da hasselmus er særligt afhængig af tæt og tornede krat samt frugt, frø og bærbærende træer, buske og urter, er det vigtig, at de levende hegn forbliver urørt, således at der ikke fjernes krat og de urter, der vokser i kanten af det levende hegn. Det levende hegn skal forblive uforstyrret.
For at sikre at hasselmus fortsat kan sprede sig langs det levende hegn på trods af råstofindvindingen vurderes der behov for at træffe afhjælpende foranstaltninger i form at supplere det levende hegn mod nord med plantning af 3 ekstra planterækker af hjemmehørende, frugt- og bærbærende træer og buske imod råstofindvindingen.
Derudover vurderes det, at der skal holdes en respektafstand på mindst 10 meter mellem kanten af det levende hegn, inkl. de nye plantede rækker og ind til efterbehandlingslinjen. Samtidig skal det sikres, at det levende hegn får lys nok, således at underbevoksningen bevares, og for at sikre imod direkte forstyrrelse, hvorfor der skal holdes mindst 5 meter afstand for oplægning af jord og etablering af støjvolde til kanten af de levende hegn inkl. de nye planterækker.
Region Sjælland vurderer, at der med de fastsatte vilkår til bevarelsen af spredningsevnen for hasselmus, kan gives tilladelse til råstofindvinding på det ansøgte areal.”
Hvad er der sket efterfølgende.
DN Sorø er ikke part i en efterfølgende klagesag, idet vi har accepteret overstående bestemmelser som en sikring af spredningskorridoren for hasselmusen, men DN Sorø ved at der er klaget over trafik og støjforhold, samt at indvinderen har fremsendt et forslag til støjvold, som øjensynligt ikke tager hensyn til foranstående spredningskorridor.
DN Sorø kan derudover konstatere, at placeringen af den ønskede råstofgrav er endog meget tæt på Frederiksberg by og kommende udvidelsesmuligheder for byen samt at de trafikale forhold er ualmindelig dårlige for transport til og fra en råstofgrav.
Den eksisterende spredningskorridor er ikke udvidet, som beskrevet i klagenævnets kendelse, så hasselmusens spredningsmuligheder er meget dårlige, herunder også fordi der findes et meget stort, åbent område ved starten af hegnet.
DN Sorøs ønske til området.
Det er DN Sorøs ønske, at råstofgravning helt opgives på området, at spredningskorridoren etableres, som ovenfor nævnt, og at der etableres bevoksning på en stor del af det nu bevoksningsfrie areal ved starten af hegnet. Derefter kan resten af området for vores skyld godt ændres til byudviklingsområde for Frederiksberg.