Pas på grundvandet inden det er for sent
Sorø Kommune er blandt de 25 kommuner, som Miljøministeren vil melde til Ankestyrelsen for enten slet ikke, eller kun i begrænset omfang, at have beskyttet de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder (BNBO). Uanset om anmeldelsen synes rimelig eller ej, så er det pinligt, at Sorø Kommune befinder sig i den kategori, og det er et vink med en vognstang om, at det skal gå meget hurtigere med at beskytte grundvandet.De boringsnære beskyttelsesområder (BNBO), området lige rundt omkring vores drikkevandsboringer, skal beskyttes mod sprøjtegift. Rent vand er en nødvendighed for folkesundheden, biodiversiteten og klimaet. Vi er stolte af vores rene grundvand, og det rene drikkevand er en af vores mest værdifulde ressourcer. Men drikkevandet er ikke længere rent alle steder, så det er i den grad nødvendigt med et forbud.
Der er endvidere behov for, at de såkaldte indvindingsoplande sikres et forbud mod brug af sprøjtegifte. Områderne, hvor drikkevandet dannes og hentes ind til drikkevandsboringerne, vil kunne skabe rammer for mere økologisk landbrug, bæredygtig skovdrift, sammenhængende naturområder eller produktion af grøn energi. Sorø Kommune skal dermed også have fokus på områder, hvor man “dyrker vand” og aktivt understøtter etablering af “grundvandsparker”, hvor der hverken bliver brugt eller opbevaret miljøfarlige stoffer.
Disse parker vil så kunne mere end bare beskytte grundvandet. De kan også bruges til at nå målsætninger om at rejse ny skov eller etablere nye naturområder. En multifunktionel arealanvendelse, der opfylder flere behov på det samme areal.
Niels Hilker
formand for DN Sorø
(sendt til de lokale medier som læserbrev d. 8. april 2025)