Anna Bodil Hald, Natur & Landbrug ApS, fortalte levende om hvordan vi får grøftekanterne til at blomstre.

Anna Bodil Hald har mange års erfaring, praktisk og teoretisk, med naturpleje. Hun er formand for to naturplejelaug med Galloway/Boergeder i helårsgræsning med vintertilskud af naturplejehø. Undervejs fortalte hun derfor også, hvordan naturpleje bag hegn i mindre folde kan lykkes.

Rolf Lehrmann
Anna Bodil Hald fremviser en dusk draphavre, en af de planter vi skal undgå at fremme i vores forvaltning af vejkanter og overdrev gennem en fornuftig pleje.
Blandt de i alt 40 deltagere i DN Sorøs årsmøde ses foreningens tidligere formand, Eva Nielsen.

Anna Bodil Halds foredrag handlede primært om, hvordan man kan optimere driften til fremme af blomstring på vejrabatter og friarealer, hvilket er meget aktuelt ikke blot for kommuner og private, men for alle, som er ejer af større arealer som tidligere blot er blevet slået som græsplæner.

Hun pointerede, hvor vigtige disse arealer er som spredningskorridorer fra overdrev til overdrev og viste en lang række praktiske eksempler på resultaterne af tidlig slåning, dvs. allerede i primo/medio maj. Formålet er at holde græsvæksten, herunder især draphavren, i ave. Den tidlige slåning må meget gerne suppleres med en slåning i september, men at den tidlige slåning alene havde meget stor betydning.
Bedste tidspunkt for slåning er når ’Vild Kørvel knoppes’, hvilket mere præcis angiver tidspunktet for optimal pleje, idet vi over mange år har set, at dette tidspunkt flytter sig tidligere og tidligere pga. de mildere og mildere vintre.

Men samtidig pointerede Anna Bodil Hald, at ikke alle arealer nødvendigvis skal have samme behandling og præcis på samme tidspunkt. Her er det vigtigt at kigge på om jorden er næringsfattig eller ej.

Er jorden decideret næringsfattig, så kan man ofte med gode resultater springe over, så der kun slås hvert 3.-5. år, mens næringsrige områder meget gerne må slås 2 gange årligt, gerne i maj-september.

På et spørgsmål fra salen fortalte Anna Bodil Hald, at Bimosen i Sønderskoven må betragtes som en næringsfattig og kalkrig biotop, som godt kan tåle et mindre græsningstryk fra græssende får og kvæg, men at det er vigtigt, at afgræsningen starter tidligt, gerne allerede i april af hensyn til græsset Blåtop (Molinia caerulea), som er en op til 1,2 m høj græsart, som står i tætte tuer og meget vel kan fylde utroligt meget på arealet uden at være føde for dyrene og værdifuld for artsrigdommen.

Modsætningsvis er Flomengene meget næringsrige og har derfor behov for en mere intensiv afgræsning for at fremme urter og hæmme opvæksten af græs.

Oplægget var tydeligvis meget relevant for alle de tilstedeværende og Anna Bodil Hald fik en meget flot og velment klapsalve som tak.

Efter oplægget var der kaffe, snak og småkager, før selve årsmødet blev annonceret af formanden, Niels Hilker, med DN Sorøs generelle dagsorden:

1. Valg af dirigent
Bestyrelsen foreslog valg af Lena Bau, som accepterede og som forsamlingen godkendte med applaus.

2. Valg af stemmetællere
Der meldte sig straks 2 stemmetællere, som dog ikke kom i brug i løbet af aftenen, men tak for tilmeldingen.

3. Bestyrelsens mundtlige årsberetning
Formanden gennemgik et udpluk af hvad er sket i den aktive afdeling i løbet af 2024.
Præsentationen kan ses her.

Selve den bagvedliggende årsrapport kan læses her.

Efter beretningen var der mulighed for at stille spørgsmål.
Det eneste spørgsmål, der blev stillet, var om status for den nedlagte sti syd for Alsted, en sag som rækker tilbage til 2007, hvor stien blev pløjet op. Formanden kunne oplyse, at Sorø Kommune har skrevet til lodsejeren, at man forventer at stien fra Hejreskovvej til et udsigtspunkt, hvorfra der er udsigt over Susådalen skal etableres. Fristen for etablering var sat til d. 1. september 2024, så vi afventer, ligesom alle andre, hvad der nu sker i sagen.
Forsamlingen takkede for beretningen med applaus.

Rolf Lehrmann
DN Sorøs formand indleder det velbesøgte årsmøde i foreningen, som i alt 40 deltog i på Værkerne i Sorø.

4. Valg af bestyrelsesmedlemmer og suppleanter til bestyrelsen

Valgt til bestyrelsen for en periode på 3 år blev:
Rolf Lehrmann (genvalg)
Niels Levinsen (genvalg)
Niels Hilker (genvalg)
Michael Torp (nyvalg)

Valgt som suppleanter for 1 år ad gangen blev:
Anja Holm, valgt som 1. suppleant
Signe Friis Jørgensen valgt som 2. suppleant
Ella Hilker valgt som 3. suppleant

 5. Forslag fra medlemmerne
Ingen forslag modtaget, hvorfor punktet udgår.

6.Eventuelt

a. Der blev spurgt ind til fredningsbestemmelserne for Flommen og om hvem, som skal tilse, at disse bliver overholdt.
Svaret var, at det generelt er Sorø Kommune som har tilsynspligt med at fredningsbestemmelserne bliver overholdt, et arbejde som kommunen ikke aktivt går ind i, medmindre der påpeges deciderede overgreb.
Der findes ikke en egentlig plejeplan for Flommen, da fredningen er fra før dette blev fastlagt i bestemmelserne, og fredningsbestemmelserne som sådan er meget løst formuleret. Selve fredningen kan læses her.

Således er det eneste som nævnes om skøjtebanen dette:
”Ligeledes skal man som hidtil kunne etablere skøjtebane på den sydlige del af Flommen ved opstemning af vandet.”

b. Formanden takkede det tidligere bestyrelsesmedlem Rie Kristensen for hendes meget engagerede arbejde i afdelingen og håbede at hun fortsat ville yde en indsats og evt. vende tilbage til arbejdet i bestyrelsen, når tiden tillader det.

Årsmødet var dermed afsluttet og formanden afsluttede aftenen med at takke forsamlingen for et godt årsmøde og bad de aktive i DN Sorø om at sørge for at der blev ryddet op i køkken og i salen.

Rolf Lehrmann, referent, DN Sorø
Sorø d. 3. november 2024