Affaldsindsamling 2025

Årets affaldsindsamling søndag d. 6. april 2025 blev en rigtig god dag og for en gangs skyld var vejret med os, så det var muligt at få indsamlingen afviklet uden at få blåfrosne læber.
Der er fortsat alt for meget affald at indsamle langs vejene, herunder især slikpapir, cigaretpakninger, cigaretskod og nikotinposer, men heldigvis kan vi konstatere, at Danmarks pantsystem synes at fungere, idet antallet af efterladte sodavands- og øldåser fortsat er kraftigt dalende, ligesom antallet af flasker er næsten helt nede på nul, en kæmpe fordel, idet flaskerne ofte var slået itu, så glasskår var spredt rundt om i naturen. De eneste glasskår vi mødte i år var fra vores opsatte glasbeholdere, som illustrerer nedbrydningstiden på de ting vi efterlader os i naturen. Nogen havde i går smadret 3 af glasbeholderne og spredt glasskår ud over cykelstien, rigtig øv. Vores første indsamling i år.
Alt i alt var der med udgangspunkt på stedet ca. 100 indsamlere, som alle kom retur med poser fyldt med affald, opdelt i plastic og restaffald. I alt blev det til 28 poser med restaffald og 14 poser med plastic, men derudover fandt vi også:
  • Liget af en cykel
  • en vejmarkering (som blev sat tilbage på rette plads)
  • en gipsfigur
  • 1 valgplakat
  • 1 ølkasse
  • 1 pose blandet, bl.a. asfalt
Dette var kun fra pladsen ved Sorø Sø. Rundt omkring i hele kommunen samlede børnehaver, skoleklasser, spejdere, private, landsbylaug og mange andre ind, enten samme dag eller i løbet af ugen. Så et stort resultat, som vi kan være stolte af, selv om det ville være endnu bedre, hvis der slet ikke var noget at samle ind.

En kæmpe tak til alle som deltog på den ene´eller den anden måde, og især en stor tak til Vej og Park i Sorø Kommune, som sørger for at det hele når frem til genbrugspladserne.
Billeder fra årets indsamling:
Rolf Lehrmann
DN Sorø havde reklameret for indsamlingen i nyhedsbreve, i pressen, på Sorøs hjemmeside og på Facebook, og samtidig havde Sorø Kommunes afdeling for Vej og Park sat vores skilt op på pladsen.
Rolf Lehrmann
De aktive stillet op, umiddelbart før de første indsamlere ankom.
Fra venstre: Jan E. Pedersen, Linda Nielsen, Jens Jørgen Hansen, Ragnhild Lindsø, Michael Torp, Søren Mogensen og Niels Hilker (+ fotografen Rolf Lehrmann)
Rolf Lehrmann
Alexia Junker fra Sjællandske Medier, Slagelse kom til starten af indsamlingen og tog billeder, indhentede tilladelser og interviewede nogle af børnene, som skulle ud for at samle affald ind.
Rolf Lehrmann
Formanden, Niels Hilker, skridter pladsen af
Rutetildelerne var klar til uddeling.
Rolf Lehrmann
De aktive var klar på pladsen til at modtage de store mængder indsamlet affald. I bund og grund er der alt for meget affald, som kan indsamles, men godt at det sker.
Tak til alle som deltog i årets indsamling også fra de mange andre indsamlingssteder.

50 % beskyttet natur, 30 % er ikke nok

Som overskriften lød et af budskaberne onsdag aften d. 12. marts 2025 fra Jens-André Herbener til de omkring 55 fremmødte ved DN Sorøs foredragsarrangement på Værkerne. Tilhørerne opleve en vidende og engageret oplægsholder, som påpegede, at iflg. forskere skal omkring 50 procent af Jordens landareal og havareal beskyttes for at sikre biodiversiteten. Det politiske mål med 30 procent er ikke nok.

 I Danmark har vi næsten ingen vild natur tilbage. Faktisk er det kun 1,6 procent af landarealet og 1,9 procent af havarealet, der kan betegnes som beskyttet vild natur. Derfor befinder vores biodiversitet sig i en elendig tilstand, og derfor er der reel fare for, at store dele af de vilde dyr, planter og svampe vil uddø.

 En kernepointe hos eksperter er, at en omfattende beskyttelse af Jordens land, ferskvand og have ikke blot er en afgørende forudsætning for at bremse den globale biodiversitetskrise, men også for at bremse den globale klimakrise. Store områder med vild natur er nemlig ikke blot en nøgleforudsætning for at bevare Jordens arter og vitale økosystemer, men også for at suge store mængder CO2 ud af atmosfæren.

 Det grundlæggende problem er, at vi fylder, forbruger og forurener alt for meget. Hvis hele jorden levede som i Danmark, ville det kræve 4 jordkloder. Der er derfor - med Jens-André Herbeners ord - behov for et paradigmeskift.

Han fremhævede en række områder, som kunne bidrage til skiftet. Her skal blot nævnes:

  • Vi skal nedlægge den industrielle dyreproduktion, halvere vores madspild og omstille til en langt mere plantebaseret kost.
  • Vi skal udskifte vores vækstøkonomi med først en modvækstøkonomi og dernæst en ligevægtsøkonomi, stoppe de riges overforbrug, fordele jorden rigdomme langt mere lige og omdefinere det gode liv.
  • Vi skal ændre vores nuværende verdenssyn, så mennesket blot bliver en af ​​mange ligeværdige brikker i jordens samlede økosystem

Klimaet og biodiversiteten er på vej mod et tipping point, hvor ændringerne ikke kan gå tilbage igen. Hans sidste spørgsmål til os var om det er os eller katastrofen, der skal styre ændringerne. Og hans synspunkt var: ”Vi tager kampen”, hvilket de forsamlede Sorø borgere tilsluttede sig.