Afholdte arrangementer 2024
DN Sorø udarbejder referater fra de allerfleste arrangementer. Hvis du deltager i et arrangement er du meget velkommen til at sende dit referat eller billeder fra arrangementet til os.Nedenstående er en oversigt over ture og arrangementer i 2024
Havens Dag/Naturens Dag 2024
DN Sorø havde i anledning af Naturens Dag valgt at deltage med en bod i forbindelse med Havens Dag ved Broby Planteskole & Havecenter. Det skete i samarbejde med Kongskilde Naturcenter som ligeledes havde en bod, hvor de gjorde rigtig meget for at engagere de børn, som var med på Havens Dag.
Deltagelsen i arrangementet må siges at være en stor succes, idet både vi og naturcenteret kom i kontakt med rigtig mange, herunder en del deltagere som vi normalt ikke kommer i kontakt med.
Åben Grusgrav/Naturens Dag i Stenlille Grusgrav
Stenlille Grusgrav ved ejerne Gert Pedersen, Anette Kalle Larsen og Christian Kalle Pedersen inviterede bredt nysgerrige borgere til åben grusgrav lørdag d. 7. september 2024. DN Sorø bød ind på at være medarrangør i anledning af Naturens Uge overalt i landet.
I alt 50 borgere tog imod tilbuddet og dukkede op for at høre om den aktuelle råstofgravning og om de dyr og planter som allerede er dukket op i grusgraven og ikke mindst den flora og fauna som på sigt kan indfinde sig i området både før og efter råstofgraven bliver færdiggravet.
DN Sorø var medarrangører af arrangementet og ved indledningen fortalte næstformanden, Rolf Lehrmann, om det paradoks, det kan synes at være, at DN går ind i en tæt dialog med indvinderne af råstoffer, som jo også betyder en masse støj og støv og store transporter på landevejene og medfører store ar i landskabet. Men råstofgravning medfører også mulighed for både under gravning og efter færdiggravning for eksistensen af en række biotoper, som ellers ikke findes i det danske landskab.
På billedet ses et nyetableret vandhul, specielt til den sjældne strandtudse, med dele, som gerne må udtørre i løbet af sommeren. I baggrunden fortæller Jan Woollhead, biolog og aktiv i DN Sorø, om de planter, som straks etablerer sig i den tørre, næringsfattige jord i grusgraven.
På turen rundt i grusgraven fortalte næstformand i DN Sorø om det arbejde som ejerne og indvinderne i samarbejde med DN Sorø gør for den meget sjældne strandtudse som forhåbentlig vil indfinde sig i grusgraven i de nyetablerede ynglevandhuller.
Som afslutning på turen rundt havde ejerne indskrevet en pølsevogn med gratis pølser og ribbensteg sandwiches - en værdig afslutning på turen.
Dagen blev dog afsluttet på endnu smukkere vis, idet Sofie Hjelm Byrnak, leder af naturafdelingen i Sorø Kommune og sekretær for Grønt Forum i Kommunen dukkede op for at uddele Grønt Forums miljøpris til Stenlille Grusgrav.
Efterfølgende begrundede Michael Torp fra Grønt Forum i Sorø tildelingen af prisen. Han sagde bl.a.:
Ejerne Christian Kalle og Gert Pedersen har sammen med konsulent Anette Larsen skabt en grusgrav, hvor de aktivt arbejder med FN’s verdensmål, med det erklærede mål at optimere driften i retning af bæredygtighed.
Det sker i samarbejde med DN Sorø om at understøtte bevarelsen af strandtudsen, og ejerne er særdeles kommunikerende omkring deres naturbestræbelser. Stenlille Grusgrav er åben for rundvisning på stedet for lokalområdet, foreninger og erhvervsliv.
Disse ekstraordinære grønne og bæredygtige initiativer gør Stenlille Grusgrav til en spydspids og et forbillede for det lokale erhvervsliv, helt i overensstemmelse med Miljøprisens formål.
Høslæt i Vaseskov
Den 24.august 2024 og med lidt opfølgning d. 25. august blev det årlige høslæt på engen i Vaseskov gennemført. DN Sorø får som ofte før hjælp fra andre i en bred flok af le-slåere, som vi tilsvarende hjælper med at slå hø for andre steder, et meget værdifuldt samarbejde.
Derudover støtter Sorø Kommune op om opgaven, ved at stille op med en række nyttejobbere, som gør det mere kedelige arbejde med at trække det afslåede (førnen) ud fra engen og ind i skoven, hvor gødningen af nedbrydningen er til gavn, hvilket den ikek ville være på engen.
Det er gennem mange års fast arbejde lykkedes at få engen til at være genial hvad angår udviklingen af biodiversiteten. Hele arbejdet sker i tæt samarbejde med godset som ejer skoven.
Sportur i Åmosen
Den 17. august 2024 var vi 15 mænd, kvinder og børn, som tog en tur rundt på vort gule spor, "På kanten af Åmosen", med Jan E. Pedersen som guide.
Vilde blomsters Dag 2024
Dansk Botanisk Forening og Danmarks Naturfredningsforening i Sorø indbød d. 16. juni 2024 til en varieret tur, rig på planter på Vilde blomsters Dag.
Maglebjerg er et tørt og sandet område med mange overdrevsplanter. Ved foden af bjerget ligger tørvemosen, der har et helt andet planteliv. Vi gør holdt ved Maglebjerghytten. Området ejes af Den Danske Naturfond.
I alt 10 deltagere havde taget imod tilbuddet om at blive guidet rundt på stien på 'Kanten af Åmosen' med en afstikker forbi Maglebjerghytten og ud i Maglebjerg Mose, som er under etablering som offentligt naturområde efter en længere årrække som privat jagtområde.
Nedenfor en række billeder fra turen, som havde biolog Jan Woollhead som kyndig vejleder hele turen rundt.
Nattergaletur maj 2024
Nattergaleturen d. 26. maj 2024 blev en meget fin tur i pragtfuldt vejr, startende med en flot lysende fuldmåne over Flommen, hvor den enlige nattergal underholdt med sin sang.
Det er første gang siden starten på turene, at der kun har været en enkelt nattergal på Flommen, og bekræfter desværre den tendens, der er, med at antallet af nattergale som returnerer fra vinteropholdet i Afrika mindskes med ca. 5% hvert år, et resultat som Dansk Ornitologisk Forenings årlige punkttællinger viser. Hvad årsagen til tilbagegangen er, kan vi kun gisne om, men mangel på føde undervejs på den lange tur kan være en af årsagerne.
Men bortset fra det triste, med kun en enkelt nattergal som sang, så bød de andre sangere sig rigtig til. Solsortene var stået tidligt op i det gode vejr og blev akkompagneret af sangdroslen med dens mange gentagelser. Det lykkedes at gøre os forvirrede med sin afvekslende sang, men kærsangeren var alligevel umiskendelig med sine mange strofer, hugget fra andre fugles sang.
Også gøgen var tidligt oppe. Det kræver sin gøg at finde sine værtsfamiliers reder og slå til på det rigtige tidspunkt, så værtsfamilierne opfodrer gøgens unger på bekostning af deres egne. Det gør gøgen ikke for at snyde eller snylte, men fordi 100.000-vis af år med udvælgelse har ført gøgen den vej.
En af deltagerne på turen, Carl Johan Corneliussen, er ekspert i at spotte overflyvende skovsnepper og pludselig kom sådan en da også flyvende over hovedet på os. Jeg tror at de fleste fik set et glimt. Man kan med fordel deltage i Carl Johans guidede ture, hvor man kan se og høre skovsnepperne, når de følger deres lange ruter langs de levende hegn.
Fra næste år overtager Carl Johan Corneliussen nattergaleturene på Flommen, idet Rolf Lehrmann takker af efter at have guidet turene i over 30 år. Synet og hørelsen er ikke længere optimal for at høre og spotte fuglene.
Men heldigvis er der fundet en absolut værdig afløser, idet guide på turene fremover vil være ornitolog og pressechef i NCC i Danmark, Carl Johan Corneliussen.
Man kan i øvrigt læse mere om nattergaleturene ved at trykke her
Deltagerne fulgte den slagne vej gennem Sorø Sønderskov og nåede frem til Runde Mose, hvor turens eneste rast er, og hvor kaffen kan komme frem. Billedet viser de mange deltagere på Rolf Lehrmanns sidste tur som guide d. 26. maj 2024. Her ved rastet ved Runde Mose. Carl Johan ses i øvrigt helt til højre på billedet.
Efter rastet begav deltagerne sig retur mod Sorø By, henover Flomengen, hvor politikere ønskede en omfartsvej omkring byen, en plan som blev bremset af en frivillig fredning i et samarbejde mellem Stiftelsen Sorø Akademi og DN Sorø, som det dog tog i alt 17 år at få igennem.
Ved afslutningen, under den Kaukasiske Vingevalnød, takkede Rolf Lehrmann og deltagerne på turen hinanden for mange års gode, tidlige morgenture og Carl Johan Corneliussen lovede at være klar til at tage over til næste år, dvs. søndag d. 25. maj 2025 kl. 03:30.
Et par af deltagerne, Allan Øster Steensen og Ulla Andreasen havde taget turen fra Skælskør og overrakte en lille erkendtlighed til Rolf, en stor tak derfor skal lyde fra
Rolf Lehrmann
Affaldsindsamling 2024
Det blæste kraftigt, da DN Sorø d. 14. april 2024 indbød alle i Sorø Kommune til at deltage i den årlige affaldsindsamling. Sidste år blæste det ikke nær så meget, men alligevel brød vores opstillede pavillon sammen i blæsten, så i år havde vi indkøbt en ny og stærkere pavillon, som skulle have sin debut.
Heldigvis mødte der en række aktive DN-medlemmer op allerede en time inden starten på indsamlingen, så vi i fællesskab kunne opstille pavillonen i den stærke blæst, bag det opstillede banner, som reklamerede for indsamlingen. Dette banner havde vi i øvrigt måttet rejse op flere gange i perioden indtil indsamlingen pga. blæsten., Til sidst var det blevet tøjret med kraftige pløkke og barduner, som kunne genbruges til pavillonen.
Pavillonen gav heldigvis læ til de mange mennesker, som mødte op kl. 09:30 for at modtage sække, handsker, indsamlingstænger, snore, indsamlingsruter, instruktioner og tydelige veste. Derudover fik alle børn og barnlige sjæle en affaldsheltebadge, som de kunne flashe undervejs og i tiden derefter. Det var hektisk, men forløb i en meget positiv ånd, hvorefter familierne begav sig ud for at samle ind, iført selvlysende veste og svingende med affaldstængerne.
Der blev samlet rigtig meget ind på ruterne, og især ved de store indfaldsveje er mængderne af affald enorme, men det er også der, hvor der ikke indsamles så tit, da børnefamilierne ikke må indsamle der.
Når indsamlerne var færdige, mødtes alle på Banevej, hvor børnene fik udleveret et diplom for indsatsen og der blev budt på æbler, kanelgifler og en snak om turen.
Vi kunne fornemme, at der er mindre affald at indsamle nu end tidligere, men det kan måske skyldes, at der er flere som indsamler og over en længere periode, hvor vi i DN Sorø ikke har overblikket. En stor forskel gør det, at mængden af glasaffald er meget lille i forhold til tidligere, og også antallet af dåser og små spiritusflasker er mindsket kraftigt. Selv om der var mindre affald, indsamlede vi dog omkring 100 poser, mere eller mindre fyldte.
I år var der især fokus på de små nikotinposer, som er ren gift for naturen. Vi fandt meget få af disse, under indsamlingen, men dog en masse af de dåser, som poserne fås i. Derudover var der enkelte steder, som åbenbart indbyder til at både nikotindåser og cigaretpakker smides netop der.
Vi indsamlede bl.a. tæt på de store supermarkeder ved indfaldsvejene og her kunne vi konstatere, at koncentrationen af affald er særlig stor. Det drejer sig i høj grad om cigaretskod, slikpapir, indpakningspapir- og poser og ikke mindst tilbudsskilte. Vi overvejer at gå i dialog med centrene om hvad de kan gøre, for at nudge kunderne til at benytte affaldsbeholderne og for at personalet indsamler affald ikke blot på grunden, men også i omgivelserne.
Vi har et fremragende samarbejde med Sorø Kommune om skiltning og fjernelse af det indsamlede, men er nødt til at gå i dialog om opdeling af det indsamlede i fraktioner. Det er uhyre svært at styre flere poser, især i kraftigt blæsevejr, som der åbenbart er tradition for at det er på dagen/ i løbet af indsamlingsugen.
Alt i alt skal der lyde en kæmpe tak til alle, som samlede ind og til de aktive DN-er, som sørgede for hele arrangementet.
Gruppen omkring Affald og genbrug i DN Sorø, 19. april 2024
Hvis du selv kunne tænke dig at hjælpe til med affald og genbrug, så tryk på knappen nedenfor og kontakt tovholderen for arbejdsgruppen.