Brunrod er sjældne planter, som er tilpassede til at blive bestøvet af hvepse. Fra plantens synspunkt har specialisering klare fordele: den behøver ikke at konkurrere med andre planter om bestøvere, insekter slentrer ikke på andre blomstre og pollen har større mulighed for at komme til det rigtige sted, en anden brunrods støvfang. Specielle bestøvere skal dog lokkes på en speciel måde.

Brunrods blomsters kedelige farver og forfærdelige lugt er sandsynligvis rettet mod hvepse, som søger efter insektføde og hvis jægerinstinkt fører dem til blomsterne.

Vår-Brunrod blomster er gule, selv om hvepse altså er denne arts hovedbestøvere, især humlebier ses bestøve blomsterne, idet de kan komme ind i den meget snævre passage ind til nektaren.

Vår-Brunrod er en gammel lægeplante. Arten er meget sjælden i Danmark. Den findes dog af og til i nærheden af steder, hvor der var et kloster i middelalderen, således også på digerne omkring Sorø Akademi og i haverne omkring Sorø by.

Vår-Brunrod bliver indtil 1 meter høj og har korte, oftest parvise sidegrene. Blomstringen foregår fra maj og flere måneder frem.

Blomsterne er ret store, med gulgrøn 8-10 mm. lang krone, som er næsten regelmæssige: bægeret er 5-fliget og ca. 5 mm. langt, glat og med regelmæssige lige flige.
Stængel og bladundersider er blødt kirtelhårede, og planten har den samme karakteristiske ramt-krydrede lugt som andre arter i slægten.

Vår-brunrod i en have i Sorø Rolf Lehrmann
Vår-brunrod på diget ind til Sorø Akademi, 17. maj 2015 Rolf Lehrmann