På vegne af DN Sorø vil jeg på Sorø Byråds møde den 27. februar 2019 stille følgende begrundende spørgsmål.

Hvad er Sorø Kommunes plan for at arbejde videre med de mange gode konkrete forslag, som efter Vision 2022 processen blev samlet i idékataloget ?

Baggrunden for spørgsmålet er, at der i forbindelse med Vision 2022 blev samlet en lang række gode konkrete idéer, som hver for sig understøtter FNs bæredygtighedsmål. I DN Sorø har vi af gode grunde mest fokus på de forslag, som vedrører natur, miljø og klima. I kraft af deres konkrete indhold er forslagene efter vores opfattelse et meget værdifuldt resultat af engagement og involvering af borgere og foreninger.

I DN Sorø frygter vi imidlertid, at idékataloget er en slags parkering, hvorfra der sjældent eller aldrig bliver udkørsel. En række af vores høringsforslag er indtil videre placeret i idékataloget. Det drejer sig f.eks. om idéen med

  • at indarbejde naturen som element og væsentlig ramme i vores politikker, strategier og handleplaner for hhv. demens, psykosociale indsatser, handicappede, sundhedsfremme og forebyggelse
  • at skabe mulighed for at naturen bruges i såvel sundhedsfremme, forebyggende og helbredende øjemed
  • at knytte en strategi- og handleplan til Naturkvalitetsplanen
  • at sætte fokus på biodiversitet når vi plejer offentlige arealer, fx ved at udvikle flere ”Vild med Vilje-arealer
  • at revidere indkøbs- og udbudspolitikken så den i højere grad vægter miljømæssig bæredygtighed som betydende parameter
  • at etablere en grøn udviklingsstrategi på tværs af offentlige og private aktører

Vi er derfor meget interesseret i at blive klar over, hvilken skæbne, vores og alle de andre gode høringsforslag, har i vente.

hilsen
Niels Hilker, formand for DN Sorø

(fremsendt til borgmester Gert Jørgensen d. 21. februar 2019)

---

Spørgsmålet blev behandlet på byrådsmødet d. 27. februar 2019 og svaret på spørgsmålet, som DN ved formanden, Niels Hilker, modtog, er således:

"Baggrund

Den 21. november vedtog Byrådet Vision og Planstrategi 2022. Dette skete på baggrund af en høringsproces, hvor der som en del af hvidbogen (der indeholder resumé og kommentering af de i alt 25 indkomne høringssvar), indgår et idékatalog. I idékataloget samles der op på de mange konkrete forslag til en realisering af Vision 2022 der var indkommet i høringsperioden.

Opfølgning

I forlængelse af vedtagelse af Vision 2022 er der udarbejdet en ”Masterplan for implementering af Vision 2022”, som konkret beskriver hvordan der følges op på Vision 2022, såvel politisk som administrativt, for at sikre at vi kommer fra strategi til handling.

Som en del af implementeringsplanen foretages en første politisk behandling i marts måned. Her tager alle fagudvalg en første drøftelse af ambitioner og aktiviteter i forhold til implementering af Vision 2022, med fokus på de temaer i Vision 2022, som de enkelte fagudvalg har et særligt ansvar for. Den politiske forankring af de fire temaer i Vision 2022 er som følger:

  • Tema 1: Social og Sundhedsudvalget
  • Tema 2: Teknik og Miljøudvalget OG Kultur og Fritidsudvalget
  • Tema 3: Børne og Undervisningsudvalget
  • Tema 4: Arbejdsmarkeds og Erhvervsudvalget

I DN´s forespørgsel skrives, at DN  har mest fokus på de forslag, som vedrører natur, miljø og klima. Disse refererer særligt til Tema 2, hvor Teknik og Miljøudvalget har et særligt ansvar for netop disse emner i Vision 2022.

Til den politiske drøftelse af Vision 2022 i TMU i marts måned, er der udarbejdet en række bilag. Herunder et bilag, der giver et overblik over allerede igangværende aktiviteter i Fagcenter Teknik, Miljø og Drift, som spiller ind mod de i Vision 2022 fremsatte mål, samt forslag til nye aktiviteter til understøttelse af Vision 2022. I forbindelse med udarbejdelse af dette bilag, er Idé-kataloget fra høringsperioden blevet gennemgået – og der er bl.a. indarbejdet elementer om biodiversitet/(faunastriber, markjord 1,2 m lands vejen til fx bier), at knytte en handleplan til naturkvalitetsplanen, samt indkøbspolitik/”at bruge den grønne indkøbsmuskel”.  Det skal bemærkes at intet er besluttet, men at det er elementer, der indgår i det materiale som Teknik og Miljøudvalget drøfter den 6. marts.

I forhold til den videre proces, er det  indarbejdet som et element i implementeringsplanen, at Idé-kataloget skal genbesøges minimum 1 gang årligt. Og dette gælder for alle fagområder. Der er således en fortløbende opmærksomhed på Idé-kataloget i arbejdet med implementering af Vision 2022."