Nyhed

Årsberetning for DN Sorø for 2021

2021 startede i coronaens tegn, med meget få arrangementer og møder. De møder, der blev afholdt, blev afholdt digitalt.
2021 blev alligevel et aktivt år i den lokale DN-afdeling og her mod slutningen af året er de fleste af restriktionerne ophævet, og vi kan igen mødes i arbejdsgrupperne og til diverse arrangementer.
Nedenfor præsenterer DN Sorø årets beretning, som på årsmødet d. 10/11-21 suppleres med den mundtlige beretning og hvor der kan stilles spørgsmål til bestyrelsen.

Årsberetning for DN Sorø

Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Sorø (DN Sorø) præsenterer her den udarbejdede årsberetning for aktiviteterne i 2021. Årsberetningen er udarbejdet af formandskabet, de enkelte arbejdsgrupper og DN Sorøs repræsentanter i diverse fora, i fællesskab. Årsberetningen kan læses her.

Den 10. november 2021 fra kl. 1900-21:30 afholder DN Sorø årsmøde i Salen på Sorø Kultur og Fritidscenter (Værkerne), Frederiksvej 27, 4180 Sorø, hvor aftenen indledes med et oplæg fra Line Magnussen, biolog i Sorø Kommune, om de hidtidige indsatser i kampagnen ”Danmarks vildeste kommune” og hvor selve årsmødet vil følge.
Her vil formanden, Niels Hilker, fremlægge den mundtlige beretning og der vil blive mulighed for at kommentere beretningen og stille spørgsmål til året der er gået og hvad der skal ske i det nye år.

Nedenfor ses en række billeder fra en række af de ting, som er sket i 2021 i regi af DN Sorø.

Alle billederne kan ses via dette link: https://photos.app.goo.gl/UCM3Qc3e1EUTjwmA6. Billederne er taget af næstformand Rolf Lehrmann, hvor andet ikke er angivet.

Årsmødet for 2020 blev først afholdt d. d. 9. februar 2021. Den valgte bestyrelse:
Jens Jørgen Hansen (suppleant), Rolf Lehrmann (næstformand), Jan E. Pedersen, Signe Friis Jørgensen, Jeppe Jørgensen, Ragnhild Lindsø, Michael Torp (suppleant), Lena Bau, Kirstine Dahl, Jan Woollhead, Niels Hilker (formand), Armin Vauk, Niels Levinsen.
Henning Bussenius-Larsen og Simone Andersen (suppleant) kunne desværre ikke deltage i årsmødet.
Foråret kom tidligt i 2021. Her er udsigten fra Maglebjerg d. 21. februar 2021 i 12 graders varme og vindstille. Fra Maglebjerget har man fin udsigt ud over Store Åmose. Det er DNs Naturfond, som ejer toppen af Maglebjerget, og der går en fin, markeret rute fra Assentorphytten, Maglemosevej 1, 4295 Stenlille derhen.
DN Sorø har et fint samarbejde med Sorø Kommune om pleje af de 4 fredede alléer i Kommunen, Fægangen, Skælskørvej, Reizenstein's Allé og her, Krebshusalléen. Tovholderen for DN Sorøs Natur- og fredningsgruppe fortæller her Kommunens folk om alléens historie og ønske om pleje.
DN Sorø har et godt samarbejde med NCC om en strandtudsevenlig råstofgravning i grusgraven ved Munke Bjergby. Den 12. marts 2021 kom TV2 Øst forbi for at optage et nyhedsindslag omkring samarbejdet og den sjældne strandtudse.
En opmærksom borger gjorde opmærksom på at der blev udlagt gamle, kunstige græsmåtter rundt omkring på arealerne ved Gymnastikefterskolen.
Det skadelige gummigranulat lå spredt rundt omkring de gamle måtter, som angiveligt skulle flyttes rundt til pladser i terrænet. Kommunen blev kontaktet og der blev fundet en løsning, så granulatet ikke spredes i naturen.
Affaldsindsamlingen 2021 blev afviklet d. 18. april 2021 i strålende forårsvejr. Det blev en rigtig god dag, med masser af deltagere i indsamlingen og nogle rigtig gode samtaler om i det hele taget at undgå at affald havner i naturen.
Også repræsentantskabs-mødet, hvor alle DN-afdelingerne mødes og følger op på igangsatte aktiviteter og planlægger arbejdet i sekretariatet måtte afvikles delvis digitalt.
Miljøminister Lea Wermelin gæstede repræsentantskabs-mødet d. 25. april 2021, og kom med et absolut brugbart indlæg/indspark.
DN Sorø har en arbejdsgruppe, som vedligeholder en række opsatte redekasser for den sjældne og truede skovmår, som har et af sine hovedområder i Sorø Skovene. Det er noget af et arbejde at vedligeholde de store kasser, som skal sidde relativ højt i bøgetræer på kanten af nåletræsbevoksninger.
DN samarbejder med landbrugets organisationer omkring Conservation Agriculture, hvor landbrug drives helt uden pløjning. Det betyder, at jorden og dens mikro- og makro-organismer stortrives til gavn for biodiversiteten. I Sorø afholdt Søren Ilsøe en markvandring, hvor landmænd og andre interesserede kunne se og følge resultaterne af arbejdet med de skånsomme dyrkningsmetoder.
Igen i år blev der afholdt Fuglenes Dag på Flommen ved Sorø. Det blev en herlig tur i den meget tidlige morgen. Billedet viser at også et rådyr havde lyst til at følge med i begivenhederne.
DN Sorøs Natur- og fredningsgruppe tager sig af naturen, både ved skrivebordet samt på ture i Sorøs spændende natur. Her er gruppen på tur rundt til kommunens mange fortidsminder som er fredede, men godt kunne trænge til lidt pleje og lidt skiltning, så alle kan blive opmærksomme på vores meget spændende fortid.
DN Sorø var med på et arrangement på 'Vilde Blomsters Dag' den 20. juni. Vejret var fint til at begynde med, men midt på engen i Vaseskov brød der en kraftig byge løs. Men ingen fare, alle greb blot ned i taskerne og fandt det medbragte ly, og så fortsatte turen.
Den nye alle på Skælskørvej var udsat for en hård start, idet der skulle nedlægges fjernvarmerær tæt på de nye rødder, og der skulle anvendes store maskiner.
I den proces gik 2 træer til, men entreprenøren sørgede for at de blev udskiftet med nye træer af samme herkomst. Senere har Sorø Kommune udskiftet andre 7 træer som var skadet. Denne gang også fra samme genpulje, men dog endnu flottere (og ældre).
Stiftelsen Sorø Akademi har planer om at bygge på Akademigrunden foran og vedvsiden af Villa Reden. Byggeriet kaldes Vedels Have og vil betyde, at træerne på den forreste del af Langes Allé (billedet) skal erstattes med nye og mindre lindetræer.
DN Sorø har foreslået at byggeriet alene kommer til at omfatte bygninger langs Søgade.
Ved Bjernedevej/ Stokholtsvej dukkede der et større jordoplag op. Sorø Kommune oplyste til DN Sorø, at jorden kom dels fra Gladsaxe Kommune som mellemlagring af jord ved letbaneprojektet og dels fra udgravning af bassiner ved Bjernede. I september kom så en tilladelse fra Kommunen til terrænregulering med jorden, en regulering, som blev gennemført inden klagefristen var udløbet.
Tak været årvågne borgere blev DN Sorø opmærksom på en overtrædelse af søbeskyttelseslinjen og §3 beskyttelsen ved Tuel Sø, hvor et område var ryddet for opvækst og sten og udlagt som græsplæne. Såvel Sorø Kommune som ejeren, Stiftelsen Sorø Akademi, blev kontaktet og forholdene er delvis genoprettet.
Et udsnit af de mange deltagere til foredraget om Permakulturhaven og klimavenlig produktion af grøntsager, et arrangement ved DN Sorøs arbejdsgruppe omkring Grøn Omstilling.
DN Sorø er en del af samrådet for de 17 DN-afdelinger i Region Sjælland og DN Sorøs formand er også formand for dette samråd. Samrådet indkaldte medlemmer af afdelingerne til et træf på Tempelkrogens Camping ved Holbæk, hvor vi havde nogle gode og opbyggelige timer sammen. Her slapper formanden af sammen med DNs vicepræsident Sebastian Jonshøj, før det går løs.
DN Sorø er blevet inviteret med til udarbejdelsen af en helhedsplan for Alsted Fjenneslev. Der er nedsat i alt 4 spændende arbejdsgrupper, bosætning, trafikale forhold, natur og stier samt historien om området. DN Sorø er især aktive omkring arbejdsgruppen med fokus på natur og stier. Billedet er fra en rundtur i området hvor vi hørte om et spændende projekt om etablering af en økolandsby i Fjenneslev.
I forbindelse med etablering af helhedsplanen for Alsted Fjenneslev, er det umuligt at komme uden om den nedlagte markvej/sti syd for Alsted, som gav beboerne mulighed for en rundtur med udsigt til den smukke Susådal. Markvejen blev nedlagt i 2007 og trods flere klare afgørelser i klagenævnet, er stien ikke genetableret. Som det ses på billedet, er det svært, her 14 år efter, at se det gamle forløb, starten kan dog anes.
Naturens Dag blev afviklet d. 12. september 2021 i strålende vejr og med rigtig mange deltagere. Det var primært DN Sorø og Kongskilde Naturcenter, som stod for arrangementet, men en række andre, lokale foreninger gjorde deres til at det blev en rigtig god dag for alle, herunder de unge som fik prøvet kræfter med Gurli Gris' natursti, en stor succes.
Her et billede af nogle af de mange frivillige på dagen.
Den 18. september 2021 løb det 2. Folkemøde i Sorø af stablen. DN Sorø havde en meget velbesøgt stand tæt op ad Sorø Kommunes og Kongskilde Naturcenters stand, så der var en stor synergieffekt.
Alt i alt var folkemødet en succes, med en lang række vedkommende debatter i de 2 store telte.
Katja Parlo, repræsentant for Grønt Forum og DN Sorø, holdt bl.a. et fremragende indlæg om klimaudfordringerne både lokalt og globalt.
For at sikre fortidsminderne i tørvelagene i Store Åmose har Kulturstyrelsen i samarbejde med DN rejst en fredningssag for et mindre område øst for den eksisterende fredning. Fredningsnævnet har fredet området, men der er fortsat uenighed om erstatningens størrelse og de hydrauliske forhold. Klagenævnet var på besøg på stedet og fik en gennemgang af idéer/ønsker. DN Sorø er med på sidelinjen.
Via Samrådet deltager næstformanden, Rolf Lehrmann, i TV2 Øst repræsentantskabet, som denne gang var henlagt til Marielyst Højskole. Der var tale om et offentligt møde, hvor stationens medarbejdere blev udspurgt godt og grundigt om hvordan de takler nyheder og reportager i hele sendeområdet. De gjorde det rigtig godt, kanalen kan absolut anbefales, om man så ser den på flow Tv, streamer (TV2 Øst Play - gratis), You Tube, Facebook eller på Instagram.
DN Sorø ved formanden Niels Hilker har netop fået overdraget adoptionsbeviset af Sorø Kommunes verdensmålsambassadør Pipaluk Balslev og biolog Line Strandholm Magnussen. Næstformand i DN Sorø, Rolf Lehrmann og Niels Levinsen fra Grøn Omstilling i DN Sorø følger interesseret med.
DN Sorø har adopteret verdensmålene: Mål nr 6. Rent Vand og Sanitet, mål nr. 13. Klimaindsats og mål nr. 15. Livet på land.

Kom selv og vær med, kontakt formanden, Niels Hilker (niels.hilkers@gmail.com), næstformanden, Rolf Lehrmann (rolf.lehrmann@gmail.com) eller en af tovholderne for arbejdsgrupperne, se disse ved tryk på knappen nedenfor.

Flere nyheder