Nyhed

Hjælp til afrensning af milepæle, km-sten o.lign. i Sorø kommune

Den 12/2-19 har Slots- og Kulturstyrelsens givet dispensation til afrensning, opmaling og vedligeholdelse af forskellige vejsten i Sorø Kommune.
Vibeke Beltoft, aktiv i DN Sorø har påtaget sig opgaven med at være tovholder på opgaven med at afrense og opmåle disse vejsten, men hun kan ikke klare det alene, og efterlyser derfor hjælpere til at håndtere opgaven. Der er ikke tale om en hasteopgave, men om en opgave som kan afpasses efter deltagernes muligheder.

Rundt omkring i kongeriget står der endnu en del milesten, som blev opsat i forbindelse med anlæggelse af kongens nye veje i sidste halvdel af 1700-tallet, seks af disse milestene står i Sorø Kommune.

Efter meterens indførelse blev der opsat km-stene, af dem har Vibeke fundet 2 samt en 0-km sten, der står på Sorø Torv. Der er imidlertid behov for en rensning og opmaling af disse stene.

Den mest markante milesten er 10-milestenen der står på Slagelsevej lidt vest for Albertikrydset. Den er for få år siden blevet opfrisket og skal bare efterses. Den mest markante km-sten står på Sorø Torv. Den blev opstillet den 6. november 1913, men er dog senere flyttet til dens nuværende plads lige ved siden af torvegrillen. Stenen er tegnet af P.V. Jensen Klindt, måske bedre kendt som arkitekten bag opførelsen af Grundtvigskirken.

På Dansk Vejhistorisk Selskabs hjemmeside: https://www.vejhistorie.dk/om-selskabet/selskabets-arbejde/restaurering-genopstilling-milesten  er der en vejledning i fremgangsmåden: ”Pleje af historiske vejsten”. Så vi skal ikke selv finde på, hvordan man gør det. Hæftet ses her.

Vibeke har talt med kommunens medarbejder om ideen og den faldt i god jord. Kommunen har imidlertid ikke ressourcer til selve arbejdet, men vil stille materialerne til rådighed og synes det er en god ide at inddrage frivillige i et sådant projekt.

Kontakt venligst Vibeke Beltoft, vogfbeltoft@gmail.com

Slots- og Kulturstyrelsens dispensation til afrensning, opmaling og vedligeholdelse af vejsten i Sorø Kommune kan ses her

10-milestenen, der står på Slagelsevej lidt vest for Albertikrydset. Den er for få år siden blevet opfrisket og skal bare efterses.
Den mest markante km-sten står på Sorø Torv. Den blev opstillet den 6. november 1913, men er dog senere flyttet til dens nuværende plads lige ved siden af torvegrillen. Stenen er tegnet af P.V. Jensen Klindt, måske bedre kendt som arkitekten bag opførelsen af Grundtvigskirken.
Stenen angiver udgangspunktet (0 km) for opmåling af vejlængder fra Sorø By.
3 km sten i Pedersborg tæt på overkørslen over motorvejen
9½ milesten
Flere nyheder